Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Hoe je met minder vakantiegeld meer kan overhouden: 5 bespaartips

Hoera! Aan het eind van deze maand krijgen alle werknemers een extra zakcentje in de vorm van vakantiegeld. Helaas valt dat zakcentje dit jaar een stuk lager uit.

Het is voor het eerst in jaren dat de jaarlijkse vakantiebijslag voor heel veel Nederlanders tegenvalt. Dat komt door nieuwe belastingregels. Vooral inkomens van anderhalf tot twee keer modaal gaan het goed merken in hun portemonnee. Iemand die anderhalf keer modaal verdient (€ 3993,- bruto per maand), krijgt netto € 242,- minder vakantiegeld. Een inkomen van twee keer modaal krijgt € 204,- minder en modale inkomens krijgen € 59,- minder. Alleen mensen met een minimumloon zullen er niets van merken.

Advertentie

Tegenvaller
De reden van deze tegenvaller is de nivellering van de belastingdruk. De arbeidskorting en de algemene heffingskorting  zijn inkomensafhankelijk gemaakt. Dat heeft de PvdA jaren geleden met de VVD afgesproken. Het komt erop neer dat hoe meer je verdient, des te meer belasting je betaalt. Dat laatste komt doordat mensen minder korting krijgen op de betalen belasting. Gelukkig is er ook een voordeel: volgend jaar vallen er geen vervelende naheffingen en lagere teruggaves op de deurmat.

Minder vakantiegeld is even balen, maar er zijn een hoop manieren om op je vakantie te besparen. Als je deze tips toepast, hou je zelfs misschien wel geld over…

1. Boek heel vroeg of heel laat
Bij het boeken van een vakantie draait alles om timing. Als je in de zomer weggaat is het nu te laat voor vroegboekkorting, maar het is wel de moeite waard om last-minutes in de gaten te houden. Ga, als je niet aan schoolvakanties gebonden bent, in de bouwvak op vakantie. Dat scheelt je zomaar € 100,-.

2. Boek niet in het weekend
De meeste mensen hebben in het weekend de tijd om eens lekker te gaan zitten om een vakantie uit te zoeken. Reisorganisaties weten dat ook en gooien daarom, sneaky maar waar, de prijzen in het weekend omhoog. De beste dag om te boeken is volgens de Consumentenbond op een dinsdag. Het is ook goed om te weten dat vliegtickets voor doordeweekse dagen goedkoper zijn. Kam je heel internet af op zoek naar een fijne vakantie en goede tickets, vergeet dan niet daarna je cookies te verwijderen. De sites zien aan de hand van je internetgeschiedenis dat je op zoek bent, waardoor dat leuke vakantiehuisje wat je op het oog had de volgende dag opeens een stuk duurder kan zijn.

Lees ook: Nederlanders willen op vakantie naar nieuwe bestemmingen

3. Pin zo min mogelijk buiten de eurozone
Ga je buiten Europa op vakantie? Probeer dan zo min mogelijk geld te pinnen. Per pinopname betaal je namelijk zo € 2,-. Als je geld opneemt met een creditcard is dit al snel het dubbele. Door minder vaak grote bedragen op te nemen, kun je makkelijk geld besparen. Hou ook de wisselkoersen in de gaten. Als bijvoorbeeld de dollar of pond in waarde dalen, kan het slim zijn om de accomodatie te boeken via een Amerikaanse of Britse organisatie.

4. Caravan mee? Doe vooraf boodschappen
Nederlanders die zelf hun hagelslag en pindakaas meenemen op vakantie zijn vaak het mikpunt van spot, maar het is best slim. Door producten uit de Nederlandse supermarkt mee te nemen, kun je zo’n € 40,- besparen. Met de caravan naar Frankrijk? Neem dan zelf shampoo, koffiepads en bier mee. Wijn, chips en deodorant kun je daarentegen beter in Frankrijk zelf kopen. Op deze site kun je checken welke producten je het best in Nederland kan kopen, en welke in het vakantieland.

Lees ook: de helft van de Nederlanders kookt zelf op vakantie

5. Ga picknicken
Ga op een terras in Rome zitten en tels zomaar € 8,- neer voor een cappuccino. Buiten de deur eten is heerlijk maar ook duur, zeker bij toeristische trekpleisters. Voor de variatie is ook het heel leuk om een keer te gaan picknicken. Boodschappen doen in de lokale supermarkt (vaak al een feestje op zich), kleedje mee en je zit zo onder de Eiffeltoren, op het strand van Barcelona of in Hyde Park in Londen op de eerste rij te genieten van je eigen drankje. En dat voor de fractie van de prijs die je betaalt op een terras.

Bron: AD

 

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien