Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Wat doet Giethoorn nou op Monopoly?

Het spel Monopoly bestaat 80 jaar en krijgt daarom een wereldeditie. En wat denk je? Nederland heeft twee plekken op het spelbord bemachtigd: Amsterdam én Giethoorn.

Monopoly schreef begin dit jaar een wedstrijd uit: stem op je favoriete steden en zorg ervoor dat ze in de wereldeditie komen. Dat lieten mensen zich geen twee keer zeggen: fans uit 182 landen hebben in totaal 4 miljoen keer gestemd. En nu mag Amsterdam zich, net als 22 andere steden, winnaar noemen. Onze hoofdstad komt naast New York en Sydney te staan.

Advertentie

Giethoorn: wildcard
Naast al die steden komt er maar één dorp in het spel: het schattige Giethoorn. Die zag je misschien niet helemaal aankomen. Toch concurreerde het toeristische dorpje met 2620 inwoners eerst nog even met Amsterdam. Uiteindelijk kreeg Giethoorn een heuse wildcard. Twee keer Nederland op het internationale Monopolyspel, en Brussel staat er niet eens op!

Champagne!
De inwoners van Giethoorn hebben best wel een beetje hun best gedaan om gekozen te worden, zegt Lennard de Boer van Giethoorn.com tegen AD. Je zou het ook uitgebreid campagnevoeren kunnen noemen: bezoekers konden afgelopen zaterdag een rondvaart of drankje afrekenen met monopolygeld. Dan moesten ze wel even op Giethoorn stemmen. “Alle Gietersen hebben zich achter ons initiatief geschaard en daarmee hebben we dit geweldige resultaat behaald. Ik kan het nog niet echt bevatten”, zegt de trotse campagneleider.

monopoly

Andere steden
Welke andere steden komen eigenlijk in de wereldeditie van Monopoly?

Donker blauw: Lima, Peru; Hong Kong, China
Groen: Riga, Letland; Lissabon, Portugal; Istanbul, Turkije
Geel: Warschau, Polen; Mexico City, Mexico; Santiago, Chili
Rood: Belfast, Ierland; Athene, Griekenland; Belgrado, Servië
Oranje: Londen, Engeland; Moskou, Rusland; Tokio, Japan
Roze: New York, U.S.A; Amsterdam, Nederland; Sydney, Australië
Lichtblauw: Queenstown, Nieuw Zeeland; Kaapstad, Zuid-Afrika; Taipei, Taiwan
Bruin: Giethoorn, Nederland; Madrid, Spanje

In september komt de wereldeditie uit, dan wordt er in Giethoorn misschien nog een lanceringsfeestje gegeven. We houden het in de gaten!

Bron: AD, De Telegraaf. Beeld: iStock

 

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien