Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Deze 15 dingen verstoren onbewust je nachtrust

Kruip je ’s avonds op tijd je bed in maar ben je de volgende ochtend nog steeds doodop? Dat kan goed met 1 van deze nachtrust-verpesters te maken hebben…

1. Je checkt je telefoon voor het slapengaan
Je leest het tegenwoordig overal omdat het wáár is: het blauwe licht van je smartphone, tablet of laptop houdt de productie van melatonine tegen, het stofje dat ons slaperig maakt. Houd je ogen daarom een uur tot 1,5 uur voor het slapengaan van die schermen af. Moet je ’s avonds écht nog even werken, installeer dan een programma dat het licht aanpast aan het tijdstip.

Advertentie

2. Je krijgt te weinig zonlicht ’s ochtends
Het zonlicht ’s ochtends zorgt ervoor dat de productie van melatonine stopt, waardoor je wakker en alert wordt. Het zorgt er ook voor dat je ’s avonds sneller in slaap valt. Zorg dat je ’s ochtends even buiten bent en alvast wat zonlicht ziet of ontbijt naast het raam.

3. Je sport niet
Sporten is het makkelijkste dat je kunt doen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Elke dag 20 tot 30 minuten sporten wordt in verband gebracht met veel beter kunnen slapen.

4. Je sport op het verkeerde moment van de dag
Je hebt 2 type sporters: mensen die energie krijgen door een stevige work-out en mensen die juist kalmer worden van een stevige work-out. Ontdek welk type jij bent en bepaal zo wanneer je het beste kunt gaan sporten.

5. Je slaapt uit in het weekend
Door in het weekend lekker uit te slapen maak je je bioritme niet blij. Je haalt namelijk geen slaap in, je maakt alleen je interne klok in de war. Dat maakt het moeilijker om op te staan en ook lastiger om ’s avonds in slaap te vallen.

6. Te veel licht ’s avonds
Net als het blauwe licht van je smartphone-scherm, kun je het licht in de woonkamer het best ook 90 minuten voor het slapengaan dimmen. Hiermee stimuleer je de aanmaak van melatonine.

7. Je kijkt televisie voor je in slaapt valt
Televisie straalt niet alleen blauw licht uit, maar ook het geluid stoort je ook onbewust in je dutje als je net in slaap bent gevallen. Kortom, dat dutje voor de televisie is niet zo’n goed idee.

8. Je laadt je telefoon op in de slaapkamer
Die sms’jes of WhatsApp-berichtjes die je ’s ochtends leest en dénkt niet gehoord te hebben, hebben je onbewust toch uit je slaap gehaald. Je brein kan die lichtjes opgepikt hebben en je nachtrust toch kort hebben verstoord. Probeer je telefoon daarom op stil te zetten of leg hem in een andere hoek van de kamer – of van het huis.

9. Je kijkt naar de klok als je ’s nachts wakker wordt
Een kleine gewoonte die grote impact kan hebben: ’s nachts wakker worden en even spieken hoeveel tijd je nog in je warme nest mag blijven liggen. Als je gaat kijken hoe laat het is zet je je brein aan het werk en ga je berekenen hoe lang je nog kunt slapen. Daardoor wordt het moeilijker om weer in slaap te vallen.

10. Je eet ’s avonds laat en/of uitgebreid
Het duurt tot 4 uur voor je maag klaar is met het verwerken van een zware maaltijd. Eet je pas rond 21.00 uur, dan is je lijf rond bedtijd nog steeds bezig met het verteren van je late maaltje. Probeer ’s avonds niet vlak voor het slapengaan te eten of neem kleine porties. Kan het niet anders? Ga dan voor volle granen en calcium, zoals een handje noten, (pinda)kaas, volkoren crackers of een banaan.

11. Je drinkt ’s middags laat nog koffie of thee
Cafeïne houdt je wakker. Maar wist je ook dat een dosis cafeïne tot wel 8 uur lang kan werken en dat die kop koffie van 15.00 uur dus tot 23.00 uur voor slaapproblemen kan zorgen? Ook mensen die gewend zijn aan cafeïne kunnen hier last van hebben. Je hoeft er niet altijd klaarwakker door te blijven, maar je brein blijft – ongemerkt – wel langer werken.

12. Je neemt een douche vlak voor het slapengaan
Rond 22.30 uur bereikt je lichaam zijn hoogste temperatuur en daarna begint het met afkoelen. Dat afkoelproces zorgt voor de aanmaak van melatonine, wat je dus slaperig maakt. Als je dit effect wilt vergroten kun je een hete douche nemen 90 minuten voordat je gaat slapen, waardoor je lichaam nog meer afkoelt en je sneller slaperig wordt. Maar vlák voor het slapengaan nog heet douchen verstoort dat proces en is daarom niet aan te raden.

13. Het is te warm of te koud in je slaapkamer
De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 18 en 22 graden. Bibber je van de kou of heb je het juist bloedheet? Dan slaap je onrustig en wordt je ritme onderbroken.

14. Je gebruikt het verkeerde kussen
Je hebt een kussen nodig dat past bij je slaapstijl. Als je op je rug of buik slaapt, dan heb je een dun kussen nodig. Slaap je op je zij? Dan heb je een dikker kussen nodig om de ruimte tussen je hoofd en het matras op te vullen.

15. Je drinkt te veel (alcohol) voordat je gaat slapen
Ga van tevoren nog even naar de wc, voordat je definitief je bedje induikt. Dit vermindert de kans dat je midden in de nacht nog eens moet. Probeer het uur voor je gaat slapen niets meer te drinken en vermijd met name alcohol. Van 3 glazen wijn vallen je ogen misschien wel dicht, maar je slaap wordt er onregelmatiger van. Het duurt een uur voordat je lichaam een alcoholisch drankje heeft verwerkt. Hou het bij 2 glazen wijn bij het eten en wissel af met een glas water na elk drankje.

LEES OOK:

De beste Lekker in je Vel-berichten op WhatsApp ontvangen? Meld je gratis aan!

Bron: HLN.BE. Beeld: iStock

Doe het lekker zelf: maak dit multifunctioneel kledingrek voor al je modemoois

kledingrek

Premium

Gek kun je worden van jassen die niet meer aan de kapstok passen, van rondslingerende kleding en van sjaaltjes de je nooit kunt vinden. Met wat planken maak je van een kledingrek zo een multifunctioneel rek. Superhandig, want behalve kleding kun je daar ook alle schoenen en accessoires kwijt. Ideaal voor in de hal of de slaapkamer!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien