50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Niet iedereen wordt blij van Facebook

Mooie huizen, fijne relaties en vakanties. Facebook staat vol met positieve berichten. Mensen die jaloers zijn op hun Facebook-vrienden kunnen daarom last krijgen van depressieve klachten, blijkt uit onderzoek van de University of Missouri-Columbia.

Zevenhonderd studenten zijn voor het onderzoek ondervraagd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten Facebook-gebruikers: zij die Facebook gebruiken om anderen in de gaten te houden en zij die Facebook gebruiken om in contact te blijven met anderen.

Advertentie

Depressieve gevoelens
Vooral de mensen in de eerste categorie kunnen soms jaloers worden door al het positieve dat ze zien op Facebook. Volgens de onderzoekers kan dat uiteindelijk leiden tot depressieve klachten. “Facebook kan een leuke en gezonde activiteit zijn als men de site gebruikt om in contact te blijven met familie en oude vrienden”, zegt onderzoeker Margaret Duffy. “Maar als het wordt gebruikt om in de gaten te houden hoe kennissen het bijvoorbeeld financieel doen, of hoe gelukkig die ex is in zijn relatie, dan kan de site leiden tot depressieve gevoelens.”

Omgaan met sociale media
Volgens de onderzoekers is het hierom belangrijk dat mensen leren omgaan met sociale media. “Gebruikers moeten er bewust van zijn dat veel gebruikers zich vooral positief presenteren op sociale media, en dat ze dus alleen positieve dingen over zichzelf plaatsen.”

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien