Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom je juist niét op vakantie moet gaan

Hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets vindt vakanties rijkelijk overschat. En eerlijk is eerlijk: op vakantie gaan is soms ronduit stressvol. 

“Een paar jaar geleden was ik vlak voor een congres even in Valencia. Het was er te warm, te lawaaiig en te druk. En dan heb ik het nog niet eens over het reizen zelf, altijd gedoe: volgeladen in een bloedhete auto, ellenlange vliegreizen naast een vreemde die snurkt, of op elkaar geplakt in een gammele bus. De vreugde van ‘er zijn’ weegt voor mij niet op tegen alle moeite die ik moet doen om er te komen”, raast Vingerhoets in Psychologie Magazine.

Advertentie

Klompendans
En het ergste is nog wel alle toeristische trekpleisters aflopen om het thuisfront te imponeren. “Zaken worden opgeblazen: hier stond Napoleon! Nou, oké, fijn voor hem; ik word er niet warm of koud van. We hebben in Ierland eens tweehonderd kilometer gereden om een paar oude stenen te bekijken. Daar zou ik thuis de deur niet eens voor uitgaan. Onze klompendans is achterlijk boeren­gedoe, maar een plaatselijk dansje in Timboektoe is een ‘rijke culturele traditie’.”

Lees ook: 8 tekenen dat je nú aan vakantie toe bent

Lekker thuisblijven
Avonturiers moeten vooral lekker de wereld rondreizen, maar als je niet zo’n reiziger bent, blijf dan vooral lekker thuis, vindt Ad. “Mijn vrouw is ook niet zo’n vakantieheld. Die heeft een beetje heimwee. Wij vinden het heerlijk om op het strand van Zeeland uit te waaien of fietstochten te maken in onze woonplaats Tilburg. Mensen die veel reizen worden interessant gevonden. Maar als je van nature geen wereldreiziger bent, moet je lekker thuisblijven.”

Schiphol
Ook Frans van Deijl (57) wordt niet gelukkig van op reis gaan. “Schiphol is het mooist als je zelf niet weg hoeft. Ik vind het heerlijk om te observeren hoe iedereen daar stijf staat van de spanning. Al die sukkels met rommelende darmen van de zenuwen; ze kijken geen van allen blij.”

Lees ook: bijna vakantie! Maar je darmen blijven liever thuis… 

Heimwee
Sandra Tol (30) wordt op vakantie geplaagd door vreselijke heimwee. “Vorig jaar waren mijn vriendin en ik in Thailand, maar helaas moesten we door mij een week eerder terug. Ik was daar jarig en kreeg een videoboodschap van mijn ouders en zusje, daardoor barstte de bom. Ik was de hele dag van de kaart, ik miste hen en Volendam. Huilend bij het zwembad. Mijn vriendin kwam me troosten, maar ze weet inmiddels dat zelfs zij me dan niet kan helpen. Het frustreert me dat ik keer op keer verlies van de heimwee. Het is misschien beter om toe te geven dat reizen niets voor mij is.”

Kortom: soms levert vakantie meer stress dan ontspanning op en kun je net zo goed lekker thuisblijven. Voor het weer hoef je op dit moment in ieder geval niet de grens over.

Ga je toch op vakantie? Op deze manier krijgen je planten genoeg water terwijl je weg bent:

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

 

Bron: Psychologie Magazine. Beeld: Joost Govers 

Columnist Hans over zijn uitstelgedrag: “Toch knap dat ik jaar na jaar op tijd alle deadlines haal”

uitstelgedrag

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen van zijn leven. Deze week heeft Hans last van uitstelgedrag.

Daar hebben vast veel meer mensen last van – dat je van alles en nog wat almaar uitstelt. Voordat ik eindelijk aan deze column begon, heb ik eerst:
1. de hond een uur uitgelaten,
2. het hele huis gestofzuigd,
3. de crypto in de Volkskrant voor de helft opgelost,
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien