Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

16x dit zijn dé taalfouten waar iedereen zich aan irriteert. (Irriteert?)

Zich aan irriteert? Tja, dat is inderdaad geen goed Nederlands. Je ergert je, en iets irriteert je. Wij vroegen naar jullie allergrootste taalfout-ergernissen. Dit zijn de 16 fouten waar iedereen acuut de kriebels van krijgt.

1. ‘Me’ in plaats van ‘mijn’
Veel mensen typen in de gauwigheid ‘me’. Zo klinkt ‘mijn’ misschien wel als je het uitspreekt, maar het betekent toch echt iets anders. ‘Mijn’ is een bezittelijk voornaamwoord dat je gebruikt als iets van jou is. Mijn huis, mijn moeder. En hé, het zijn maar twee lettertjes meer!

Advertentie

2. ‘Ik ben de enigste die…’
Hier kunnen we kort over zijn: ‘enige’ is enig genoeg, daarbij hoef je niet de overtreffende trap te gebruiken. Alleen misschien als die jurk van alle enige jurken echt de énigste jurk is.

3. ‘Hun hebben dat gedaan’
Correct is: zij hebben dat gedaan. Je gebruikt ‘hun’ als bezittelijk voornaamwoord (hun boek) of als er een meewerkend voorwerp in de zin voorkomt. Moeite met hun en hen? Je kunt bijna altijd gewoon ‘ze’ gebruiken.

4. ‘Na’ in plaats van ‘naar’
Zelfde verhaal als mijn: ‘naar’ klinkt als ‘na’ wanneer je het uitspreekt, maar het betekent echt iets anders. ‘Ik ga na mijn vriend’ betekent dat hij eerst mag. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

5. ‘Het gebeurd me wel vaker’
Een instinker, die je makkelijk kunt voorkomen. Gebeuren is hier een werkwoord en dan plak je in deze constructie achter de stam ‘gebeur’ een ‘t’. Alleen als iets al is gebeurd (voltooid deelwoord), is de ‘d’ op zijn plaats.

6. ‘Groter als hij’
Ai, en de regel is zó eenvoudig! Alleen wanneer iets éven groot is (of even leuk, even klein, even mooi), gebruik je ‘als’. Is iets groter, leuker of kleiner, dan komt er ‘dan’ achter. Dus groter dan, leuker dan, kleiner dan. Gewoon toepassen, dan schrijf jij beter dan de rest!

7. ‘De mensen welke op vakantie gaan’
Johan Cruijff zou waarschijnlijk zeggen: “De mensen wie op vakantie gaan. Maar ook dat is niet goed. Juist is: de mensen die op vakantie gaan. Laat dat welke sowieso maar zitten en nog 1 ding: je gaat namelijk op reis en met vakantie…

8. ‘Hij wilt’
Ook dit is een misser, maar wel een begrijpelijke. Hij of zij is toch altijd met een t? Helaas, samen met zullen en mogen is willen de uitzondering. Geen t dus.

9. ‘Dit bed licht lekker, zeg’
Tja, dit is gewoon een kwestie van de betekenissen even opzoeken en ze goed onthouden. Je ligt op de bank, in bed of in een deuk. Het licht schijnt in je ogen of in de kelder. Dat ligt eraan.

10. ‘Een meisje die’
Ook hier zou Johan zeggen: “Een meisje wie.” Maar, het is het meisje. Bij het hoort dat. En bij de hoort die. Kortom: het meisje dat heeft gevoetbald en de jongen die heeft gekookt.

11. ‘Ik vindt’
Ja, echt. Ook deze komt nog net iets te vaak voor. Pak een pen en schrijf op (100x): ‘Bij de ik-vorm wordt nooit dt gebruikt’.

12. ‘Dat is jou moeder, toch?’
Niet dus. In dit geval is jou een bezittelijk voornaamwoord en dan moet er een w achter. Het is jouw moeder/boek/kat. En ik geef jou jouw boek terug.

13. ‘Ik besef me dat…’
Ja, deze werkwoorden lijken op elkaar maar: beseffen is geen wederkerend werkwoord, het is dus altijd ‘ik besef dat’. Je realiseren is wel wederkerend, daar hoort dus ‘me’ achter: ik realiseer me dat…’

14. ‘Dat huis is afgebrandt’
Vervelend, het huis brandt af. Met ‘dt’ nog wel. Maar ‘afgebrand’ in deze zin is een voltooid deelwoord en dat wordt nóóit met ‘dt’ geschreven. Eindelijk eens een duidelijke regel in de Nederlandse taal. En best makkelijk te onthouden.

15. ‘Reibewijs’ en ‘aan de zeikant’
Er is niet eens een regel voor: sommige woorden schrijf je nou eenmaal met een lange ij. Kwestie van weten. Of beter op de autocorrect letten.

16. ‘Met de f van vis…’
“Schrijf je dat met de f van vis?” Eh, nee. We hebben in ons alfabet een ‘ef’ en een ‘vee’ in de aanbieding. De ‘vee’ is van vis en de ‘ef’ is van fles.

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. 

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Spiritueel vlogger Manon vertelt je hoe je je niet meer ergert aan anderen.

 

Beeld: iStock

Overwin je grote en kleine angsten met de fear setting methode

fear setting methode

Bij belangrijke beslissingen spelen vaak allerlei doemscenario’s door ons hoofd, en dat kan verlammend werken. Want wat als…? Met de fear setting methode durven we, weloverwogen, wél tot actie over te gaan.

Ontslag nemen en voor jezelf beginnen, speechen op een bruiloft, alleen op vakantie gaan, je leidinggevende de waarheid zeggen, autorijden, een echtscheiding aanvragen, solliciteren op een hogere functie, koken voor een grote groep: bijna allemaal hebben we wel een droom, doel of verlangen. Iets wat we graag willen of waarvan we vinden dat we het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien