Evita: 10,- korting op geselecteerde voorstellingen

Zoek binnen:

3x waarom de zon wél goed voor je is

Hoe vaak horen we dat we ons goed moeten insmeren en dat we het liefst in de schaduw moeten blijven om huidkanker te voorkomen? Hoewel dit heel geldige gezondheidswaarschuwingen zijn, is het volgens dermatologen ook belangrijk om af en toe juist wel de zon op te zoeken.

Dermatologen Menno Gaastra en Loek Habbema geven op Rtlnieuws.nl enkele reden waarom je af en toe best in de zon mag zitten.

Advertentie

1 Effectief tegen huidaandoeningen
“Veel huidaandoeningen worden rustiger door de zon. Dat komt doordat je immuunsysteem het wat rustiger aandoet dankzij zonlicht, dus je huid wordt er rustiger van”, zegt Gaastra. Zo kunnen de symptomen van psoriasis, acne of eczeem verlicht worden wanneer je even een terrasje pakt.

2 Goed tegen hart- en vaatziekten
Een paar minuten zonnestralen per dag, verkleint op den duur de kans op hart- en vaatziekten. UV-straling zorgt er namelijk voor dat je minder gespannen bent, zegt Gaastra. “Door het zonlicht maak je stofjes aan waardoor je je gelukkiger en minder gestrest gaat voelen. Daardoor daalt je bloeddruk, en dan ga je je beter voelen. Ook daarom is het dus belangrijk om af en toe in de zon te zitten.”

3 Dosis vitamine D
Een tekort aan vitamine D kan krachtverlies in de spieren, breekbare botten en een tekort aan energie veroorzaken. Maar geen nood: als je meer in de zon zit, is dat tekort zo weer aangevuld. “Een kwartier per dag is al voldoende voor de aanmaak van vitamine D”, zegt Habbema. “Maar je moet er wel op letten dat je dat haalt.

Met mate
Toch waarschuwen de twee dermatologen ook voor de risico’s voor het te lang in de zon zitten. Deze wegen namelijk niet op tegen de voordelen. Habbema: “Ik zou heerlijk genieten van de zon, maar smeer je vooral ook in met voldoende zonnebrandcrème en zoek de schaduw op. Een kwartiertje zon per dag is echt voldoende.” Ook zijn collega Gaastra waarschuwt voor de risico’s: “Het algemene advies is toch wel om de zon te mijden. In de schaduw krijg je ook genoeg zonlicht op je huid. Zorg er dus voor dat je niet in de zon zit als de zon op z’n hoogste punt staat.”

Vind je het aanbrengen van zonnebrand altijd zo’n gedoe? Onderstaande video laat je de leukste manier van insmeren zien:

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

 

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien