Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

4 op de 10 Nederlanders slachtoffer van pinpasfraude

Het zijn behoorlijk zorgwekkende cijfers: niet minder dan 40% van alle Nederlanders heeft in de afgelopen 2 jaar weleens te maken gehad met pinpas- (of crreditcard-)fraude.

In veel gevallen proberen de criminelen om mensen hun betaalpasje te laten opsturen. En bij een derde van alle mensen bij wie een poging tot fraude werd gedaan, is ook daadwerkelijk geld van de rekening afgehaald of een poging daartoe gedaan.

Advertentie

Banken sputteren tegen
Dit alles blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De bond vroeg aan 1000 mensen of zij weleens met pinpasfraude te maken hadden gehad en zo ja, hoe dat in z’n werk ging. Bij 90% van de slachtoffers werd uiteindelijk minder dan € 1000 gestolen, maar ongeacht het bedrag kost het de meeste mensen erg veel moeite om het geld weer terug te krijgen: 30% van hen kreeg helemaal niets of slechts een klein bedrag terug van hun bank.

Pasje opsturen
Het opsturen van je pinpas, waarom zou je het doen? Criminelen gebruiken sinds vorig jaar weer een nieuwe list: ze sturen e-mailberichten die er heel echt uitzien, waarin ze mensen oproepen hun ‘oude pasje’ op te sturen zodat deze ‘gerecycled’ kan worden. En als ze zo’n bericht aan héél veel mensen sturen, is er altijd wel iemand die erin trapt.

Vormen van oplichting
Mogelijk heb je het woord ‘phishing’ al eens voorbij horen komen de afgelopen jaren. Het is een vorm van oplichting die past in het rijtje van de meest voorkomende vormen van oplichting. We zetten ze op een rijtje:

Phishing: criminelen sturen een e-mail die erg lijkt op een echte e-mail van je bank. Ze proberen je via die e-mail in te laten loggen op een valse website, bijvoorbeeld door je op een link te laten klinken.

Warmtelamp: als je geld staat te pinnen, proberen criminelen met behulp van een warmtelamp (of infraroodcamera) te achterhalen welke 4 toetsen je gebruikt, de toetsen die dus je pincode vormen.

Shouldering: oftewel: meekijken over je schouders. Ordinair en zonder gebruik van lampen of andere apparaten: de een kijkt mee over je schouder naar je code, terwijl de ander vlak erna je pasje steelt.

Babbeltruc: bestaat in verschillende varianten, maar een voorbeeld is het worden afgeleid tijdens of net na het pinnen, waarbij de crimineel je pinpas probeert om te wisselen, zonder dat jij het doorhebt.

Card trapping: je pinpas wordt ‘ingeslikt’ door de geldautomaat. Jij denkt aan een foutje of een storing bij de bank, maar criminelen hebben een speciaal opzetstukje geplaatst waardoor je pasje klem komt te zitten. Als je wegloopt, halen zij je kaart er vervolgens uit.

Ben jij weleens het slachtoffer geworden van pinpasfraude? En kreeg je de volledige medewerking van je bank achteraf?

LEES OOK:

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien