Lion King de musical, 2e kaart halve prijs >

Zoek binnen:

Nieuw: speciale app geeft alleenstaande ouderen veilig gevoel

De nieuwe gratis app ‘Aware’ moet de snel groeiende groep alleenstaande ouderen in Nederland een veiliger gevoel geven.

Eén druk op de knop
Met de app die vandaag wordt gelanceerd, kunnen mensen met een simpele druk op de groene knop laten weten dat het goed met ze gaat. Als het niet goed met ze gaat, kunnen ze een rode knop indrukken. Er wordt dan automatisch een hulpvraag naar familie of vrienden gestuurd, totdat iemand reageert. Gebruikers kunnen een vast tijdstip instellen waarop dagelijks kan worden gemeld dat alles oké is. Als daar niet op wordt gereageerd, dan stuurt de app na verloop van tijd zelf een melding. “Het idee voor de app is uit ons eigen leven gegrepen”, vertellen bedenkers/ontwikkelaars Eds Keizer en Zareh Geertjes. “Mijn moeder was op een gegeven moment van de trap gevallen”, vertelt Geertjes. “Gelukkig ging dat goed, maar wat als dat anders was afgelopen?” Met de app richten de bedenkers zich vooral op ouderen tussen de 55 en 75 jaar. “Ouderen die nog actief in het leven staan, veel op pad zijn, en dus te jong zijn om zo’n ouderenalarm om hun nek te hebben hangen.”

Backpackers
De app is niet alleen handig voor ouderen, maar voor alle 2,5 miljoen alleenstaande mensen, vertelt Keizer. “Denk bijvoorbeeld ook aan backpackers die wekenlang in een onherbergzaam land rondreizen.” De makers denken met de app Aware een duidelijke toegevoegde waarde te hebben gevonden. Apps die met een simpele knop zijn te bedienen en hulpdiensten kunnen bellen bestaan al langer. Sinds een halfjaar bestaat de app Social Alert die er veel op lijkt. Deze app kan alleen gebruikt worden door het verzorghuis of officiële thuiszorgers van de ouderen in kwestie.

Lees ook:  NIEUWE BELSERVICE VOOR OUDEREN

Meerwaarde
Aware is er voor iedereen. “Bedoeling is bovendien dat onze app in de volgende versies steeds zelf-lerender wordt, waardoor de software zelf inschat of er een hulpvraag uit moet.” Keizer voegt toe dat hij Aware als een toevoeging op apps als WhatsApp ziet. “Veel ouderen zullen blijven sms’en of appen, wij vormen juist een meerwaarde daartussen.” Aware is de afgelopen maanden intensief getest en de eerste gebruikers zijn enthousiast. Hoewel dit pas hun eerste app is, hebben de software-ontwikkelaars al ideeën voor andere applicaties. “Wij willen via technologische toepassingen de sociale veiligheid vergroten en mensen met elkaar verbinden.”

Gratis
Voorlopig is de app alleen nog maar beschikbaar voor de iPhone, maar de ontwikkelaars werken hard aan de versie voor Android-toestellen. “Bedoeling is dat die over 2 maanden klaar is.” De app is gratis en dat blijft voorlopig zo. “Geld moet komen uit samenwerkingen met verzorgingshuizen en door later extra functionaliteiten toe te voegen waar betaald voor moet worden.” aldus de makers.

Bron: AD. Beeld: Shutterstock

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien