Anastasia nu met € 15,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Aantal Nederlanders dat bijziend is groeit

Tussen de 10 en 20% van de jongeren zal in 2020 hoog bijziend zijn. Dat verwacht oogonderzoeker Virginie Verhoeven. Zij promoveert vandaag op haar onderzoek bij het Erasmus Medisch Centrum.

In de NRC vertelt ze over haar bevindingen van haar onderzoek naar de toenemende bijziendheid in ons land. “Het is duidelijk dat computergebruik en veel lezen daaraan hebben bijgedragen.”

Advertentie

Blind
Mensen die hoog bijziend zijn hebben een relatief grote kans om later in hun leven blind of ernstig slechtziend te worden. “In 50 jaar tijd is het aantal mensen dat bijziend is verdubbeld”, zegt Verhoeven. “In Azië is zelfs al 90% van de jongvolwassenen bijziend. Die kant gaan wij hier in het westen ook op.”

Verschuiving
Volgens de onderzoekster speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol, maar is het niet de verklaring voor de toename. “Het tempo van de verschuiving is zo hoog, dat het niet kan worden toegeschreven aan veranderingen in het DNA.”

Computer
Wat wel een oorzaak is van de achteruitgang zijn de veranderingen in de samenleving. “Mensen zijn hoger opgeleid, lezen meer en doen vaak werk achter de computer. Daarom kijken ze veel van dichtbij”, zegt Verhoeven. “De mensen in Singapore komen soms niet meer dan een half uur per dag buiten!”

Daglicht
Volgens Verhoeven is buiten zijn goed voor de ogen. “Door de grotere kijkafstand hoeven ogen zich minder in te spannen. Daarnaast maakt daglicht dopamine vrij in het netvlies, en dat remt de groei van het oog.”

Contactlenzen
Bijziendheid hoeft geen groot probleem te zijn, want met een bril of contactlenzen met de juiste sterkte is het ongemak verholpen. Maar als meer mensen bijziend worden, zal ook de groep mensen met ernstige bijziendheid groeien, zegt Verhoeven. En dat is wel zorgwekkend. “Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat mensen met een gezichtsscherpte van –6 of slechter een drie keer verhoogde kans hebben om ooit blind of slechtziend te worden.”

Bron: NRC. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien