Mamma Mia! Ontvang tot € 20,- voordeel per kaart t/m 31 mei

Zoek binnen:

Blinden krijgen binnenkort hun eigen emoticons

Even een smiley met een knipoog of een kusmondje geven onze berichten op social media net die extra betekenis en emotie mee. Maar hoe doe je dat als je blind bent? Daar heeft stichting Dedicon een oplossing voor: de voicicons.

Er is een voorleesfunctie op de telefoon die blinden kunnen gebruiken. De monotone stem leest ook de emoticons voor, maar wel met de letterlijke uitleg van een emoji. Juist de emotie mist hierin. “En hoe leg je bijvoorbeeld een knipogende emoji uit aan iemand die zoiets nooit gezien heeft?”, vraagt Bart Vroom van Dedicon zich af. “De voice-over spreekt zo’n emoji veel te vlak uit. Dat geeft niet het juiste gevoel”, zegt Vroom.

Advertentie

Klinkende bierglazen
Daarom probeert Dedicon samen met een testpanel zo veel mogelijk emoji’s in te spreken en niet alleen de ‘gezichtjes’ die emotie uitdragen. “We zijn ook aan het uitzoeken hoe we voorwerpen laten horen. Bijvoorbeeld de bierpul: we willen dan bierglazen tegen elkaar aan laten klinken”, zegt Vroom. “Maar ook de complexe voorwerpen, zoals een vlag”.

Nog niet goedgekeurd
Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door Unicode. Dat is een commissie samengesteld uit de grootste IT-organisaties van de wereld (Facebook, Microsoft, Apple). “We hopen later dit jaar antwoord te krijgen van Unicode. Daarna moet het nog technisch doorgevoerd worden”, vertelt Vroom.

Tot die tijd moeten blinden en slechtzienden het nog heel even met de emotieloze telefoonstem doen.

Bron: Metronieuws.nl

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien