Queen-Musical ‘We Will Rock You’: tot € 15,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Bonus voor de huisvrouw

Een nieuw fenomeen: huisvrouwen die een ‘echtgenote-bonus’ krijgen als ze het huishouden goed doen. Is dit de moderne huisvrouw?

In rijke kringen in New York is het de gewoonste zaak van de wereld: huisvrouwen die een deel van de geldbonus krijgen die hun rijke mannen aan het eind van het jaar ontvangen van hun werkgever. Het gaat om een afgesproken percentage van de bonus, dat contractueel is vastgesteld. De hoogte van het geldbedrag is afhankelijk van hoe goed de vrouw het huishouden doet: of zij er bijvoorbeeld in slaagt om de kinderen op een prestigieuze school te krijgen.

Advertentie

Lees ook: Wat een powervrouw! Angela Merkel is opnieuw machtigste vrouw ter wereld

Geen baan, wel een bonus
De Amerikaanse onderzoekster en schrijfster Wednesday Martin ontdekte het fenomeen van de wife bonus toen ze een welgestelde vrouw van wie ze wist dat deze geen baan had, hoorde zeggen dat ze moest wachten op haar bonus voordat ze een dure tafel kon bestellen bij een evenement. Ze kwam erachter dat er veel meer vrouwen zijn die zo’n bonus krijgen van hun succesvolle, rijke mannen, die veelal in de bankensector werken. Wednesday schreef er een boek over: Primates of Park Avenue.

Het huishouden bestieren als een CEO
De vrouwen is kwestie zijn hoogopgeleide vrouwen die ervoor kiezen om niet buitenshuis te werken, maar thuis voor het huishouden en de kinderen te zorgen. En dat doen ze met verve: ze bestieren het huishouden als een CEO, aldus Wednesday. De vrouwen vinden het dan ook meer dan terecht dat ze daarvoor betaald worden door hun man, die carrière maakt buitenshuis.

Lees ook: Minister Bussemaker wil een ‘great girls network’

Polly krijgt een bedrag met 5 nullen
De 32-jarige Polly Phillips is zo’n huisvrouw die een ‘echtgenote-bonus’ krijgt. En ze is er trots op, vertelt ze in de New York Post. Polly is getrouwd met een olie-ingenieur en krijgt jaarlijks een bedrag met 5 nullen voor haar werk als huisvrouw en moeder. “Ik heb ontzettend geluk dat ik een man heb die begrijpt hoe belangrijk het is om thuis te zijn en voor de kinderen te zorgen”, vindt Polly. Volgens haar is de bonus juist feministisch, omdat het werk van een huismoeder betaald werk is geworden.

Afhankelijk en machteloos
Maar daar is niet iedereen het mee eens. Volgens Wednesday Martin zijn de vrouwen die zo’n bonus krijgen van hun man nog steeds afhankelijk van hun echtgenoot. “De bonus is het bewijs dat er in de Verenigde Staten nog steeds een enorme ongelijkheid heerst tussen man en vrouw”, aldus Wednesday. “En niet zelden zijn de vrouwen afhankelijk en machteloos.”

Lees ook: Ons nieuwe grote voorbeeld is… Miss Piggy!

Wat vind jij?
Is het terecht dat huisvrouwen betaald krijgen door hun man voor het werk dat ze doen: is dit de moderne huisvrouw? Of vind je het juist een stap terug naar de jaren 50? Praat erover mee op het Libelle-forum!

Bron: New York Post, Metro. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien