Boterboontjes met spek & tijm

Je kent ze vast, die dunne gele bonen uit blik. Boterboontjes worden ze genoemd. Let op want ook grote witte bonen worden onder de naam boterbonen verkocht. Deze bonen zijn letterlijk van het Amerikaanse ‘butterbeans’ vertaald maar bedoel ik hier niet.
Boterboontjes zijn magere gele sperziebonen. Je ziet ze helaas te weinig vers. Gisteren lagen ze bij de boer hier een eindje verderop. Heerlijk subtiel van smaak zijn ze en dus kocht ik een half kilootje.
Je kunt boterboontjes net als sperziebonen bereiden: koken, stoven of bakken. Ook in een salade zijn ze erg lekker. Ik blancheerde vanavond de boontjes. De helft bakte ik -lekker klassiek- in een beetje spek met tijm, met de andere helft maak ik morgen een frisse salade. Lekker met gegrilde tonijn en nieuwe aardappeltjes met olijfolie en fijne muntreepjes.
Boterboontjes met gerookte spek en tijm, voor 2 personen:
250 g boterbonen, schoongemaakt
25 g gerookte ontbijtspek, in reepjes
1 el olijfolie
1 el tijmblaadjes uit de tuin
Kook de boterbonen in weinig water met zout beetgaar. Giet af en spoel de bonen koud onder stromend water. Bak het spek in de olijfolie krokant uit. Voeg de bonen en de tijm toe en verwarm de bonen al omscheppend in het bakvet. Maal er peper naar smaak over en serveer.
Eerder verschenen op VrouwOnline