Crostata: Italiaanse jamtaart

Na een drukke week kan ik me enorm verheugen om iets lekkers voor bij de koffie te bakken. En dan gaat het niet om wat lekkers bij de koffie want dat is zo bij de bakker gehaald. Dat bakproces; dat kneden van het deeg, dat invetten en bekleden van de vorm… dat is voor mij ontspanning en zet mijn gedachten even helemaal op nul. Vanavond bakte ik -op verzoek- weer eens een aloude favoriet: la crostata, een simpele Italiaanse taartbodem die je met jam vult en in de oven bakt. In Italië wordt het meestal als dessert gegeten, de taart wordt in smalle puntjes gesneden of hele bakplaten in kleine vierkantjes. De varianten met kersen- en abrikozenjam zie je er het meest. Iedere huisvrouw en bakker heeft overigens zijn eigen (familie)recept. Na meerdere recepten te hebben geprobeerd, is dit onze favoriet tot nu toe.
Maak de crostata het liefst een dag van tevoren, de dag erna is hij nog lekkerder. De smaak van de jam bepaalt de uiteindelijke smaak. Je kunt alle jam nemen die je lekker vindt maar gebruik wel (net als altijd voor alle ingrediënten geldt!) jam van goede kwaliteit.
Heb jij een lekker bakrecept waarmee je mij een ontspannen bakuurtje wilt bezorgen? Post het hier, ik ben erg benieuwd!
Crostata, voor 10 punten:
400 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
200 gram suiker
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
1 ei
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout
1 pot jam naar keuze, bijv. abrikozen, kersen of bosvruchten
Doe de boter, suiker, zout en vanillesuiker in een kom en meng met de mixer tot een zachte massa. Mix het ei erdoor, kneed goed en doe beetje voor beetje het gezeefde bakmeel erbij. Als al het meel is toegevoegd, kneed je het goed tot een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30-45 minuten in de koelkast rusten. Rol het deeg tussen 2 vellen stevig plasticfolie (mag ook een opengeknipte plastic zak zijn) uit en gebruik 2/3 van het deeg om een ingevette springvorm van 24 cm te bekleden, zorg daarbij voor een opstaande rand van 2 cm. Verdeel de jam over de deegbodem. Snijd de rest van het deeg in repen van ca. 1,5 cm breed. Maak hiermee een vlechtwerk op de taart. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 graden C. gedurende 60-70 minuten goudbruin en gaar.
Een foto volgt want de crostata staat nog in de oven en ruikt al heerlijk…!
Mocht je overigens wel eens tomatenjam maken, deze crostata is ook erg lekker met tomatenjam. Meng eventueel nog wat citroentijm of basilicum door de jam alvorens het deeg ermee te vullen.
Eerder verschenen op VrouwOnline