Cadeautip: 4-delige My-Jewellery sieradenset voor € 39,95

Zoek binnen:

Oh, oh: word je depressief van urenlang series kijken?

Kijk jij iedere dag urenlang series op Netflix of andere zenders? Dan is er grote kans dat je last hebt van depressies. 

Kwam er vorige maand nog een onderzoek uit waaruit bleek dat het urenlang kijken van series goed is voor je brein (omdat een serie van hoogstaande kwaliteit je emotionele intelligentie zou vergroten), nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat het helemaal niet zo gezond is. Marathon-kijken wordt zelfs gelinkt aan stress en depressiviteit.

Advertentie

Stress en slaapproblemen
In het Amerikaanse onderzoek werden 406 mensen ondervraagd over hoeveel televisie ze kijken en hoe ze zich na zo’n kijksessie voelen. Zo’n 77% van die mensen gaf aan meer dan 2 uur per dag televisie te kijken, terwijl 35% zichzelf als een echte marathon-kijker beschouwt; iemand die veel meer dan 2 uur per dag kijkt. En wat bleek? De mensen die heel veel televisie keken, voelden zich vaker depressief en hadden meer last van stress. Ook hadden ze vaker slaapproblemen.

LEES OOK: ZÓ ZIET DE CAST VAN ‘ZEG ‘NS AAA’ ER NU UIT

Kip of ei
Maar of mensen nou depressief worden omdat ze televisie kijken of andersom, dat is een typisch kip-of-ei-verhaal, zegt onderzoeker Monita Karmakar van de Universiteit van Toledo. “We weten niet wat oorzaak en wat gevolg is,” zei ze tegen New York Daily News. “Of depressie, angst en stress zorgen ervoor dat de mensen meer televisie gingen kijken, of ze kregen die klachten juist doordat ze tv keken.”

Met mate
Toch is het volgens de onderzoekster wel duidelijk dat veel televisie kijken niet goed voor je gezondheid is. Haar advies: doe het met mate.

Bron: New York Daily News. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien