Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Droedel

Lizzy heeft een tekening gemaakt.

“Mamma, hoe vind je hem?”
“Mooi hoor!”
“Weet je wat het is?”
“Eerlijk gezegd niet, nee.”
“Het zijn ….”

Advertentie

Wie lost de droedel op?

Eerder verschenen op VrouwOnline

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 5 maart: "Lieve Leeuw, voel je soms vlinders in je buik?"

De tarotkaart die voor vrijdag 5 maart is getrokken is ‘Tien van Bekers’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: een veilig en geborgen gevoel. Men is realistisch, vriendelijk en dankbaar. Vaak slaat deze kaart op een fijne thuis- of gezinssituatie. Liefde: geen remmingen, men heeft een fijne tijd samen. Voorbode van een huwelijk. Werk: collegiale samenwerking binnen een geolied team.

Advertentie

Ram

Moois zaaien in woord en daad, daarvoor heb je alles in huis. Laat je hierbij niet afleiden door iemand die je probeert te ver- of misleiden. Zoete broodjes bakt men nu maar bij een ander.

Stier

Seksuele avonturen, gokken op de geldmarkt: het trekt je als een magneet. Je ligt goed in de markt, ook voor buitenstaanders. Vergelijken loont, je merkt dat je eigen gras lekker groen is.

Tweelingen

Je plannen opschrijven, of uittekenen doe je nu heel precies. Je legt de vinger op missers, die van jezelf en ook die van anderen. Verpak kritische noten in een fleurig zakje met strikje.

Kreeft

Samen bewegen stimuleert vandaag nauwe banden. Ga samen dansen, op de tandem of roeien. De afstemming op elkaars tempo brengt gelukzaligheid en je houdt elkaar scherp.

Leeuw

Wijze woorden heb je al vaak gehoord, maar heb je ook wijze oren? Je neemt advies vandaag prima op, en acteert er ook naar. Heeft het te maken met de adviesgever? Buikvlinders soms?

Maagd

Wil je vandaag geen brokken maken? Je partner, collega’s of (klein)kinderen reageren nu het beste op jouw kalme, woordloze glimlach. Je begrijpt hun gedrag, maar keurt het niet af of goed.

Weegschaal

Let op de mensen die je ontmoet vandaag, er kan iemand bij zijn die je iets bijzonders meegeeft. Kleine gebaren hebben nu een groots effect. Zie de humor van een moeilijke situatie.

Schorpioen

Zoek je hier en daar nog naar meer emotionele houvast? Je roots uitpluizen – wat deden je voorouders – geeft je inzicht in je achtergrond. Je ziet dan hoe ver je al bent gekomen.

Boogschutter

Als iets goed voelt, dan is het dat waarschijnlijk ook. Vertel je geliefde iets dat je voor jezelf hebt gehouden. Wees daarbij zo invoelend mogelijk, ook voor jezelf. Neem voor 90% gas terug.

Steenbok

Vragen om een plakje en je krijgt de hele cake vandaag. Deel de winst! Er is kans op een dom communicatiefoutje. Check of dat appje wel naar de juiste contactpersoon gaat.

Waterman

Platonisch voelt voor jou veiliger dan brandende liefde. Offer die ware niet op voor angst! Besteed meer aandacht aan die buikkriebels dan aan je gedachten erover, dan ga je goed.

Vissen

Is je comfortzone je comfortzone niet meer? Doe iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan voor een frisse wind en nieuwe input. Vergeef jezelf voor rode cijfers. Hulp is onderweg.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zorgenzoon - deel 36: "Begeeft Lars zich in deze heftige criminele kringen?"

Wegens ernstige gedragsproblemen wordt Lars op zijn vijftiende uit huis geplaatst en belandt in een instelling. Na anderhalf jaar is hij terug in zijn geboortestad Amsterdam, woont bij een begeleid wonen groep en zit op het ROC. Maar het is corona en aan online lessen doet Lars niet. Hij wordt van school gestuurd en hangt nog meer rond op straat.

Mei breekt aan. De dagen zijn warm. De wereld ziet er zonovergoten uit. Hoewel corona nog voortwoekert, dalen de besmettingscijfers en worden er versoepelingsmaatregelen aangekondigd. De wereld lijkt weer een beetje op te fleuren. Er komt extra financiële steun voor ondernemers en na de meivakantie openen de scholen hun deuren weer. Heerlijk, even een beetje lucht.

Advertentie

Straattaal

Lars waart nog dag en nacht door de straten en komt ieder weekend langs. Soms gaat dat aardig, maar meestal is hij gehaast, gestrest, vaag en voornamelijk bezig met zijn telefoon. Als ik hem hoor bellen, kan ik hem nauwelijks verstaan. ‘Waobenje? Osso?’ is de meest gehoorde uitspraak. Hij spreekt dit uit met een volleerd Surinaamse tongval. Er vallen meer woorden die ik niet ken. ‘Donnie, barkie, waggie, kieren’. Ik google ze op het Straatwoordenboek.nl. Zo leer ik dat osso thuis betekent, een donnie een tientje is, een barkie is 100 euro, een waggie is een auto en kieren betekent eten. Mijn zoon beheerst de straattaal tot in de puntjes. Voor de grap doe ik met wat vriendinnen een wedstrijdje straatwoorden raden. Ik win glansrijk. De dames zijn onder de indruk. Ik lach maar een beetje mee.

Achttien jaar

Toch gaat het niet alleen verkeerd, vindt zijn mentor Winfred, alias Balou de Beer (vanwege zijn gezellige berenbuikje). “Lars is vaker positief op de groep aanwezig, clasht niet meer zo vaak met de andere bewoners. Of met mij.” stelt de man. Ik geloof hem maar matig. Nu Lars geroyeerd is van het ROC, heeft hij nog meer tijd om op straat rond te hangen. Met lede ogen zie ik augustus dichterbij komen, de maand waarin Lars achttien jaar oud wordt. En Jeugdzorg haar handen van hem aftrekt. De Ondertoezichtstelling, die na maanden onderzoek en geschrijf van lijvige rapporten met veel bombarie werd afgegeven, zal dan ook als vanzelf worden opgeheven. Wat was dat in 2014 een stomme beslissing om Jeugdzorg naar de gemeenten over te hevelen in plaats van onder overheidsbeleid te laten en beter te reguleren. Nu is het de grote molensteen om de nek van iedere gemeente en correspondeert het beleid onderling totaal niet.

Zitzak

Ondertussen raast het leven voort. Ik werk, kook, was, strijk, poets, loop hard, maak racefietstochten met mijn eveneens gescheiden vriendin die tot mijn grote vreugde vlakbij woont op een knusse woonboot. Haar dochters zijn het huis al uit, studeren. Ooit gingen we met onze gezinnen samen op vakantie naar Ibiza, werd Lars van acht jaar verliefd op haar dochter van twaalf. Ach, those golden years.

We praten eindeloos op het dek van haar boot, gezeten in grote zitzakken, drinken koffie in het zonnetje. Ik durf voorzichtig naar de zomervakantie te kijken. Graag zou ik naar Ibiza gaan, met Bente. Heerlijk een beetje rondtuffen in een huurautootje met het dakkie naar beneden, van strandje naar strandje. Lunchen met de voeten in het zand, vis op het bord, een parelend wijntje in het glas. Maar Bente wil niet alleen met mij op vakantie, ze is bijna zestien en wil graag met een vriendin mee. Gelukkig ken ik nog een leuke gescheiden moeder wiens dochter goed klikt met de mijne. Alleen wil deze stuurse jongedame niet naar Ibiza, hoewel ze er nog nooit geweest is. Maar allee, er zijn nog veel meer leuke bestemmingen, mega veel interessante last minutes en stapels lege hotels die snakken naar gasten dus we spreken af nog even verder te zoeken.

Aangehouden

Mijn vakantiemijmeringen worden ruw verstoord door een telefoontje van Winfred alias Balou de Beer. Lars is door de politie aangehouden omdat hij samen met een vriend op een scooter reed, zonder scooterrijbewijs. En ze hadden een tasje met verdacht gereedschap bij zich, zoals een setje steeksleutels en een breekijzer. Scooter en tools zijn in beslag genomen, Lars is na verhoor heengezonden. Verdorie! Wanneer gaat hij nu eens inzien dat hij rechtsomkeert moet maken en een andere levensroute moet kiezen? Was hij nog maar vijf jaar en kon ik hem onder mijn arm meenemen. Weg, ver weg van alle narigheid.

Drugsdealer

Wanneer ik in diverse media een paar keer achter elkaar artikelen lees over het snel stijgende aantal jonge criminelen die door netwerken worden ingezet om drugs of gestolen goederen te dealen, overvallen te plegen of zelfs mensen neer te schieten, word ik mega ongerust. ‘Criminele organisaties werven de jongeren op straat, in coffeeshops, in horecagelegenheden maar ook via social media. Vaak gebeurt dit door zogenoemde ‘buurtprinsen’. Dat zijn oudere jongens die een voorbeeld zijn voor de jongsten, met dure kleding en mooie horloges en auto’s. De jonge jongens zijn hiervan onder de indruk en willen ook dat snelle geld,’ lees ik. Aan het woord is een woordvoerder van het RIEC Midden Nederland. De organisatie is zeer bezorgd over de inzet van kinderen en jongeren voor drugshandel in 39 gemeenten in de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. ‘Veel schoolgaande pubers beginnen een side-carriere als drugsdealer. Waarom zou je vakkenvuller worden als je in een weekend 2.000 euro kunt verdienen? Daarnaast is het stoer. Het wordt geromantiseerd in series en rapmuziek. Het gebruik van drugs is ook steeds normaler geworden. Jongeren durven het risico te nemen.’

Drank & drugs

Ik denk aan het liedje van Lil’ Kleine en Ronnie Flex uit 2015, Drank & Drugs. Lars, toen twaalf jaar oud, zong dat uit volle borst mee, samen met de kinderen van mijn beste vriendin. Toen lachten we er om. Hoewel het was me al wel opgevallen dat Lars in een toilettas een flink stapeltje papiergeld had liggen, gaat er nu een schok door me heen. Ik had wel het vermoeden dat hij dingen doet die niet fris zijn, maar het zal toch niet zo zijn dat Lars zich in deze heftige criminele kringen begeeft?

‘s Nachts lig ik veel wakker. Ik luister naar de geluiden op straat. Scootertjes die overdag maar vooral ook ‘s nachts door de kleine straatjes scheuren. Buren die ruzie maken en naar elkaar schreeuwen. En dan, net wanneer ik in slaap dreig te vallen, gaan de vogels alweer zingen. Wanneer krijg ik nou eens rust.

Volgende week: Lars neemt afscheid van Jeugdzorg

1

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Penne met supersnelle tomaten-ricottasaus: een heerlijke pasta van Yvette van Boven

Zin in een lekkere pasta, maar heb je weinig tijd? Ga dan voor de supersnelle tomaten-ricottasaus pasta van Yvette van Boven. Dit recept is duizendmaal lekkerder dan iets uit een pakje en staat bijna net zo snel op tafel.

Voor 4 personen

Advertentie

Dit heb je nodig:

 • 2 blikken (à 400 g) gepelde tomaten
 • 4 el extra vergine olijfolie
 • 1 teentje knoflook, uit de pers
 • klein handje verse basilicumblaadjes, gescheurd
 • 3 flinke el ricotta
 • zout
 • versgemalen peper
 • 50 g vers geraspte Parmezaanse kaas
 • 3-4 el balsamicoazijn
 • 400 g penne of andere korte pasta

Zo bereid je het gerecht:

 1. Snijd de tomaten met de hulp van twee messen in een kom klein in hun eigen saus
 2. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook 1 min. op zacht vuur
 3. Voeg de tomaten toe en laat alles 10 min. sudderen op matig-laag vuur
 4. Breng de saus op smaak met zout en peper en doe de basilicumblaadjes erbij
 5. Haal de saus van het vuur, roer de ricotta en de Parmezaanse kaas erdoor en breng extra op smaak met balsamico
 6. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar
 7. Giet af, doe terug in de pan en schep de saus erdoor
 8. Serveer meteen met extra kaas om erboven te raspen.

Bereiden: 15 min. Kcal.: 600 p.p.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Jan Luijk, Stan Koolen (ass.). Styling: Nanouk van Ramshorst. Bereiding: Hanneke Boers.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Mr. Frank Visser doet uitspraak' verbijsterd over bomenruzie

Donderdagavond konden kijkers weer genieten van een heftige burenruzie in Mr. Frank Visser doet uitspraak. Dit keer gaat de ruzie over een grote boom en de kijkers thuis snappen er niks van.

Want wat is nu precies het probleem? De boom of de buurvrouw zelf?

Advertentie

Kettingzaag

In Eindhoven wordt Mabel gek van de slierten en blaadjes uit de boom van haar buurvrouw. De overlast is zo erg dat ze bijna dag en nacht de rotzooi aan het opruimen is. Ze zou er het liefst zelf een eind aan willen maken met een kettingzaag. Maar buurvrouw Miranda is juist dolblij met de boom. Ze vindt hem niet alleen mooi, hij zorgt ook voor schaduw. De bomenliefhebber is het daarentegen wel zat dat haar buurvrouw leugens en roddels over haar verspreidt in de buurt. Hoogste tijd dat mr. Visser een einde maakt aan dit conflict.

Zeurende buren

Kijkers vinden dat Mabel zich druk maakt om niks. Normaal gesproken gaat het om de schaduw van de boom, wat de kijkers nog wel kunnen begrijpen. Dit keer zeurt de vrouw om de blaadjes en zaadslingers, terwijl ze er al twintig jaar woont. De kijkers vragen zich dan ook af of het wel om de boom en de rommel gaat. Of kunnen de buurvrouwen elkaar gewoon niet uitstaan en doen ze er alles aan om elkaar het leven zuur te maken?

Eind goed, al goed

De uitspraak van Mr. Visser is duidelijk: de boom mag blijven, maar Miranda moet er wel voor zorgen dat de boom goed wordt onderhouden en er niet te veel zooi in de tuin van Mabel valt. Eind goed, al goed zullen we maar zeggen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Mr. Frank Visser doet uitspraak, Twitter. Beeld: Talpa

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien