Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Maak je veel dt-fouten? Dit is de reden

Een dt-fout maken overkomt de beste. Dat heeft niets te maken met je IQ, maar met je werkgeheugen. Dat ontdekte psycholinguïst Dominiek Sandra, hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen.

Sandra ontdekte dat de meeste mensen dt-fouten maken met homofonen. Dat zijn werkwoorden die je hetzelfde uitspreekt, maar anders worden gespeld in verschillende grammaticale functies. Bijvoorbeeld woorden als gebeurd/gebeurt.

Advertentie

Werkgeheugen
Helemaal lastig wordt het als de homofoon en het onderwerp in een zin ver uit elkaar staan. Hoe verder die woorden uit elkaar staan, des te harder het werkgeheugen moet werken. Ze ontdekte ook dat mensen trucjes bedenken om lastige werkwoorden te omzeilen. Zo kiezen ze liever voor het woord ‘wordt’ in plaats van ‘word’ omdat die eerste veel vaker voorkomt.

Tip
In het onderzoek liet Sandra proefpersonen in een tekst onder tijdsdruk ontbrekende woorden invullen. Haar tip om dt-fouten te voorkomen is simpel maar effectief: lees de tekst achteraf altijd nog een keer rustig na. Op die manier geef je je werkgeheugen meer tijd en baseer je keuzes op logica.

LEES OOK:

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien