Frietjes gekrompen door slechte aardappeloogst!

Slecht nieuws voor alle patatliefhebbers! Door de extreme droogte in grote delen van het land valt de aardappeloogst dit jaar tegen. Onze frietjes zullen krimpen, omdat de aardappels klein uitvallen.
Wij willen regen
Terwijl de meeste Nederlanders uitkijken naar een mooie nazomer, kijken de Zeeuwse aardappeltelers uit naar een stevige bui. Of liever nog: een paar dagen regen. De grond is zo droog dat de aardappelen amper groeien. Volgens Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-vakgroep akkerbouw, ligt de opbrengst 20 á 30% lager dan vorig jaar. ”Dat blijkt uit proefrooiingen. De planten beregenen is voor veel telers geen optie, omdat wegens de droogte een onttrekkingsverbod geldt of omdat het water te zout is, zoals langs de kust.”
In het noordoosten van het land viel de afgelopen 2 weken nog wat regen, maar langs de kust en in het zuiden van het land is het kurkdroog. In sommige gebieden is het neerslagtekort al opgelopen tot meer dan 300 millimeter, zegt klimatoloog Rob Sluijter van het KNMI. ”Plaatselijk wordt daarmee het record gebroken van 1976, het droogste jaar ooit.”
De buren hebben ook last
Ook onze buurlanden waar veel aardappels worden geteeld hebben last van de droogte. Op de beurs waar de nog te oogsten aardappels worden verhandeld, kost 100 kilo aardappels nu €23. Dat is 3 keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd. Consumenten gaan dat straks merken als ze een zak piepers kopen of een patatje bestellen. Hoeveel de prijzen zullen stijgen is nog niet bekend. Dat hangt af van de regen die tot begin september nog valt, voordat de aardappels worden gerooid. Als de oogst tegenvalt hoeft dat voor boeren niet meteen slecht nieuws te betekenen. ”Telers die nog geen contracten met afnemers hebben, profiteren van de hoge prijzen”, zegt directeur Kees Bijl van een aardappelgroothandel in Sint-Annaland.
Korte frietjes
Wat wel vaststaat is dat de aardappels kleiner zullen zijn dan gemiddeld. Pech voor de patatliefhebber want de frietjes worden een stukje korter. Frietbakkers maken zich daar niet echt druk om. Frans van Rooij van de Vereniging van Professionele Frituurders zegt: ”Consumenten zien het liefst mooie lange frieten, maar aan de smaak doet een kleiner formaat zeker niets af.”
Geen zorgen
Of we straks ook meer moeten betalen voor onze boontjes, broccoli en andere groenten van Nederlandse bodem? Nee. Van hogere prijzen of afwijkende formaten is volgens een woordvoerder van veilinghuis The Greenery geen sprake. Aardappelen zijn nu eenmaal gevoeliger voor droogte dan veel andere gewassen, volgens Adrie Bossers van LTO. Wij zullen het voor nu met een iets duurdere aardappel en een iets korter frietje moeten doen.
Bron: AD.nl. Beeld: iStock