De Amsterdamse huisarts Ilona Statius Muller (51) ziet steeds vaker dat mensen door de onrust rondom het AstraZeneca-vaccin niet komen opdagen voor een prikafspraak. “Verschrikkelijk.”
De beslissing om vanwege gezondheidsriciso’s mensen onder de 60 jaar niet meer te vaccineren met AstraZeneca heeft duidelijk ook invloed op de ouderen onder ons.
AstraZeneca
De overheid besloot om te stoppen met AstraZeneca voor iedereen onder de zestig jaar, nadat het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) een zeldzaam verband zag tussen vaccinatie en trombose. De reden om wel door te prikken bij hogere leeftijden zit vooral in het feit dat het ziekteverloop bij deze mensen vaak veel ernstiger is dan bij jongeren. De voordelen van vaccinatie bij 60-plussers wegen simpel gezegd op tegen de zeldzame kans om trombose te krijgen.
Onnodig risico lopen
Maar de laatste dagen durven ook veel mensen boven de 60 zich niet meer door hun huisarts laten vaccineren. De prikstop met AstraZeneca en de onduidelijke communicatie daarover waren volgens Ilona een flinke aanslag op het vertrouwen. “De onrust bij de 60-plussers maakt de vaccinatiechaos compleet”, begint Ilona. “Terwijl het risico dat je besmet raakt met het coronavirus en dáárdoor trombose krijgt, echt vele malen groter is dan de risico’s van AstraZeneca-vaccin.”
Boze telefoontjes
De huisartsenpraktijk van Ilona krijgt zelfs boze telefoontjes en mailtjes van mensen die nu wél opgeroepen worden voor het AstraZeneca-vaccin. “Maar door ‘nee’ te zeggen, lopen zij dus allemaal onnodig het risico Covid te krijgen en op de ic te belanden. Heel frustrerend.” Volgens de huisarts willen mensen zelf kiezen welk vaccin ze krijgen. Ze zeggen hun prikafspraak af in de hoop later opgeroepen te worden voor een Moderna- of Pfizer-prik. Alleen staat er niet binnen een paar dagen of weken een alternatief voor ze klaar.
Wakker schudden
Het dalende vertrouwen in de vaccins is dramatisch. Veel huisartsen hebben nu een overschot aan AstraZeneca-vaccins liggen die ze niet kwijt kunnen omdat zo’n 30 tot 60% niet op komt dagen. “Een aangeprikte flacon is uiterlijk 8 uur houdbaar, dus als je dan ineens vaccins over hebt moet je als een idioot rondbellen.” Het is volgens Ilona heel pijnlijk om te horen dat mensen uit een hoogrisicogroep dan ‘nee’ zeggen tegen zo’n prik.
Het liefst schudt ze die mensen dan ook even wakker. “Aan de ene kant zeggen 60-plussers de vaccinatieafspraak af, terwijl aan de andere kant jongere patiënten met hartproblemen, overgewicht of andere ziektes sméken om een vaccin. Ik voel me totaal machteloos”, zegt Ilona. Maar ze heeft geen keuze. Als huisarts ben je namelijk juridisch kwetsbaar als je deze mensen onder 60 toch vaccineert met AstraZeneca.
Bijsluiter paracetamol
Aan ieder vaccin of medicijn zitten risico’s. “Lees eens de bijsluiter van paracetamol. Nou, dan ga je die ook nooit meer slikken”, zegt Ilona. De vaccinaties voorkomen dat mensen zo enorm ziek worden en erdoor in het ziekenhuis belanden en aan de beademing moeten. “Dat is het allerbelangrijkste en dat doen de vaccins allemaal hartstikke goed.”
Ilona is dan ook de wanhoop nabij. “Als het zo doorgaat krijgen we nog een hele vervelende zomer kan ik je vertellen.” Ilona benadrukt dan ook dat je gewoon de prik moet halen als je wordt opgeroepen. “Ga gewoon! Dat is de enige manier om uit deze pandemie te komen. Vaccinaties kunnen ervoor zorgen dat de druk op de zorg afneemt, waardoor het leven weer wat normaler kan worden.”
Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
1
Bron: NOS, Het Parool. Beeld: eigen foto Ilona.