Cinderella Classic 4-seizoenen dekbed nu vanaf € 69,95!

Zoek binnen:

Hardlopen heeft hetzelfde effect op je brein als cannabis

Als je vaak hardloopt dan ken je het wel: de runner’s high, het moment waarop het lijkt alsof je voor eeuwig kunt blijven lopen. Een euforisch gevoel waardoor je een hogere pijntolerantie en een lager angstgevoel hebt.

Een nieuwe studie heeft nu aangetoond dat sporten een gelijkwaardig effect heeft op je hersenen als het roken van marihuana.

Advertentie

Loopsessies 
Op de universiteit van Oxford werd een studie uitgevoerd waarbij het brein van muizen werd bestudeerd nadat ze in een rad hadden gelopen. Zoals verwacht waren de beestjes veel minder angstig en konden ze de pijn beter verdragen na hun loopsessies, en dat was te danken aan de runner’s high.

LEES OOK: 8 redenen om nú te beginnen met hardlopen

Endorfine
Verrassend is dat deze sportieve roes veroorzaakt werd door een hoog niveau van bèta-endorfine, een stof die hetzelfde effect in het brein heeft als morfine. Maar de nieuwe studie laat zien dat deze endorfines te groot zijn om de bloedbarrière van het brein te raken. De runner’s high kan waarschijnlijk gelinkt worden aan bepaalde zintuigen in het brein. Die zintuigen zijn vaak betrokken bij processen als honger, pijnervaring, geheugen en humeur. Toen de onderzoekers met medicatie de zintuigen die gevoelig zijn voor cannabis hadden uitgeschakeld, bleken de dieren de runner’s high niet meer te beleven.

Bron: HLN.be. Beeld: Shutterstock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien