De juiste lichaamshouding

We weten het allemaal: een goede lichaamshouding is erg belangrijk. Toch zitten we vaak onderuitgezakt op de bank of met gebogen rug op de bureaustoel. Een goede lichaamshouding gaat de fysieke klachten zoals rug- en nekpijn tegen en vermindert stress. Maar wat is een goede houding en hoe is deze te trainen?
Een goede lichaamshouding
Bij een goede houding zijn de schouders op gelijke hoogte. De oren, schouders, heupen, knieën en enkels zijn op één lijn en de natuurlijke holling van de rug wordt bewaard. Deze goede houding is gemakkelijk te testen door tegen een muur te staan. Zowel de hakken, billen, schouderbladen als achterkant van het hoofd moeten in deze positie de muur aanraken.
Train de houding
Om de lichaamshouding te verbeteren is het belangrijk dat de spieren in het lichaam worden getraind. Probeer de volgende tips maar eens!
- Rek de spieren
Als je lang zit of staat is de kans groot dat hetlichaam gaat ‘hangen’. Zeker op deze momenten moet je bewust zijn van je lichaamshouding. Rek de spieren in de nek door het hoofd naar beneden, achteren en naar de zijkanten te bewegen. Door ronddraaiende bewegingen te maken met de schouders worden de spieren tussen de nek en schouders losser.
- Core oefeningen
Het trainen van de core (rug, buik en bekken) maakt spieren sterker, verbetert de stabiliteit en komt de lichaamshouding ten goede. Deze kern van je lichaam is op verschillende manieren te trainen, waaronder met buikspieroefeningen. Ga rechtop staan (eventueel met één gewichtje in de hand), span je buikspieren aan,
laat je schouder aan één kant zakken en ga
vervolgens weer in de startpositie staan. - Schouder en rug oefeningen
Oefeningen voor de rug en schouders komen je houding ten goede. Ga op de grond liggen en beweeg langzaam het bovenlichaam en benen omhoog. Voor meer stabiliteit kun je met de armen de enkels vasthouden. Ga vervolgens weer terug naar de startpositie.
- Yoga
Yoga staat er om bekend dat het de balans verbetert. De spieren worden getraind en dit verbetert de lichaamshouding.
Professionele training
Niet alle klachten kunnen worden verholpen met gemakkelijke oefeningen. Het is dan verstandig om hulp van een professional in te schakelen. Hij of zij kan toegepaste houding- en bewegingstips geven die helpen een betere houding aan te nemen.
Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie en oefentherapie (mensendieck) in beperkte mate vergoed. Vanaf 18 jaar worden fysiotherapie en oefentherapie vergoed voor chronische aandoeningen vanaf de 21e behandeling. Voor mensen met aandoeningen of klachten die niet op de lijst staan is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten. Welke verzekering voor jouw zorgwensen het voordeligst is, is eenvoudig te zien met de Libelle Zorgvergelijker.