Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

'Junkfood minder slecht dan 3-gangen-diner'

Een Italiaans 3-gangendiner staat gelijk aan – schrik niet – 17 kroketten of 5 Big Macs. Dat komt doordat er meer zout en verzadigd vet in restauranteten zit. Boosdoeners voor wie op de lijn wil letten.

Iedereen weet wel dat junkfood zoals kapsalons, diepvriespizza’s of even stoppen langs de snelweg voor een dubbele cheeseburger niet goed voor je is, maar dineren in een restaurant is vaak nóg ongezonder doordat er meer calorieën, zout en vet in de porties zitten. Volgens Jaap Seidell, voedselhoogleraar aan de VU, onderschatten we hoeveel we binnenkrijgen als we gezellig uit eten gaan.

Ieder pondje…
Een bol mozzarella als voorgerecht, daarna een pizza Margherita en als afsluiter een verse toef tiramisu. Klinkt hemels, maar levert al gauw 2.500 calorieën op. Hetzelfde geldt voor een champignonsoep, biefstuk met friet en chocolademousse toe. Dat is veel. Veel meer dan we dagelijks in totaal nodig hebben (2000 kcal), blijkt uit het Amerikaanse onderzoek in het Parool, dat de Nederlandse menukaart ernaast legde.

Advertentie

Ter vergelijking: bovenstaande 3-gangen-menu’s staan gelijk aan 17 kroketten of 5 Big Macs van McDonald’s. En bekijk je het zo: één kroket bij de Febo met een patatje-mét en een milkshake bevatten samen 1400 kcal, behoorlijk minder dan je bij de Italiaan smult van één pizza. In het restaurant-eten zitten weliswaar wat meer gezonde voedingsstoffen, maar ook meer zout en verzadigd vet. Boosdoeners voor wie op de lijn wil letten.

Lees ook: Verhoog je stofwisseling met deze slimme trucs.

Grotere porties eten
Jaap Seidell is niet zo verbaasd: “Je kunt een Amerikaans onderzoek niet direct vertalen naar Europa. Maar het is zeker zo dat de restaurantcultuur ook hier aanzet tot overeten. De porties zijn regelmatig véél groter dan thuis, vooral die van vlees en desserts. Gasten onderschatten wanneer ze uit eten gaan eigenlijk altijd hoeveel ze binnenkrijgen. Ze zitten lang aan tafel en eten meerdere gangen. Dat wordt ook aangemoedigd: kom, we nemen ook nog een toetje, gezellig. Het tikt allemaal ontzettend aan.”

Te veel gegeten van het weekend? Maak dan eens deze lichte waterkerssalade.

Vlees heeft status, groente is het ondergeschoven kindje
Volgens Luc Kusters, chef van restaurant Bolenius aan de Zuidas in Amsterdam, moet er echt een cultuuromslag plaatsvinden. “Ik zie het bij heel veel collega’s, van topkeukens tot eetcafés: vlees, vis en sauzen maken heeft status. Groenten zijn een bijgerecht, áls je ze al krijgt. Bovendien is de weelderige Franse keuken nog altijd de standaard – het gebruik van heel veel room en boter gaat gedachteloos, bijna automatisch.”

 

calorieen_libelle_restaurants

 

Bron en beeld: Parool.nl

Áltijd groen in je keuken met deze zelfgemaakte kruidentrolley

kruidentrolley

Niets lekkerder dan koken met verse kruiden. Maar waar laten we al die potjes? Nou, in deze leuke trolley, die je heel makkelijk zelf maakt.

Dit heb je nodig voor de kruidentrolley

  • Zwarte houten keukentrolley € 49,- | 6 opbergblikken taupe 11x11x16 cm € 4,- p.st | Houten schaal Venezia € 7,- | Schuurblok middel € 1,
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien