Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Onderzoek wijst uit: duur kattenvoer is niet altijd het beste

Het Vlaamse VRT-programma ‘Voor Hetzelfde Geld’ zocht uit wat je het beste kunt voorschotelen aan je kat. En wat blijkt? Je hoeft geen fortuin uit te geven aan extra gezonde brokken of blikjes met natvoeding.

Uit het onderzoek van het tv-programma blijkt dat de prijs van een portie kattenvoeding per soort en merk behoorlijk kan verschillen. Van de 34 verschillende soorten kattenvoeding die werden getest bleek dat de goedkope voeding van Aldi (Juliet High Premium) en Lidl (Opticat Premium) het best scoorden qua prijs/kwaliteit. Toch zegt professor in de dierengeneeskunde aan de Universiteit van Gent, Myriam Hesta dat de duurdere merken de beste brokken hebben als het gaat om de aanwezigheid van mineralen en vitaminen. Maar er kwamen méér weetjes naar boven in de uitzending…

Advertentie

Kat heeft 85 gram brokken per dag nodig
Weet wat je kat nodig heeft. Dat hangt met name af van hoe actief je poezelige viervoeter is. Zo heeft een volwassen kat per dag ongeveer 85 gram droge voeding nodig (goed voor 200 a 300 calorieën).

‘Met droogvoeding zit je altijd goed’
Volgens Myriam Hest zit je met droge voeding altijd goed. In de voeding zitten doorgaans genoeg vitaminen, eiwitten en mineralen.

Droogvoer is altijd goedkoper
Droogvoer is goedkoper dan natvoer. Vaak zitten er wel dezelfde voedingsstoffen in, maar natvoer bevat ook water waardoor het volume toeneemt en je dus er ook meer voor betaalt.

‘Zalm met spinazie is overbodig’
Natvoer met zalm, spinazie en aardappel is overbodig, want katten zijn carnivoren.

‘Kattensnoepjes zijn overbodig’
Kattensnoepjes kun je beter ook in de schappen laten liggen. Ze zijn niet alleen duur, maar ook erg ongezond omdat je kat er tonnetje rond van wordt. Als je je pluizige lieverd toch graag wilt trakteren op een extraatje, beperk die snack het dan een maximum van 10% van het totale dagvoer.

Gecastreerde en gesteriliseerde katten hebben minder voeding nodig
Uiteraard is het wel belangrijk dat je de juiste brokken voor jouw specifieke huisdier koopt. Is je kat gesteralliseerd of gecastreerd? Dan heeft hij bijvoorbeeld al 30% minder calorieën nodig dan een vruchtbare kat.

‘Geef geen melk’
Een volwassen kat is namelijk intorerant voor lactose, ze kunnen er diarree van krijgen.
Koop niet de goedkoopste brokken, want de kwaliteit van de inhoud is niet altijd zichtbaar. Het probleem hiermee is dat je dit niet kun lezen op het etiket.

Wat geef jij je kat te eten? En haalt jouw kat z’n neusje op voor bepaalde dingen?

Bron: HLN.be. Beeld: Istock

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien