Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Koffie is goed voor je hart

Kom je de dag alleen door met koffie? Helemaal niet erg. Vijf koppen koffie per dag zijn namelijk goed voor het hart, volgens Koreaans onderzoek. En voor nog een aantal andere zaken.

3 Tot 5 koppen koffie per dag zijn goed voor het hart, zo blijkt uit Koreaans onderzoek dat is gedaan onder 25.000 mensen. Zij werden opgedeeld in groepen die geen koffie, 3 tot 5 koppen koffie en meer dan 5 koppen koffie per dag drinken.

Advertentie

Hartproblemen
Aan het begin van de studie had geen van de deelnemers hartproblemen. Aan het eind had de groep die 3 tot 5 koppen koffie drinkt minder hartproblemen dan de andere deelnemers. Ook hadden de matige koffiedrinkers minder calcium in hun kransslagaders. Calcium in die aders kan voor hart- en vaatziekten zorgen.

Mitsen en maren
Volgens Victoria Taylor, senior diëtist van The British Heart Foundation, kleven er nog wel een paar mitsen en maren aan de research. “Hoewel deze studie aantoont dat er een mogelijk verband is tussen koffieconsumptie en het voorkomen van verstopte slagaders, is meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en te begrijpen wat de reden is voor het verband.” Bovendien is het onderzoek uitgevoerd op Koreanen, die er over het algemeen een heel andere levensstijl en dieet op nahouden dan westerlingen.

Lees ook: 10 Dingen over koffie die je nog niet wist.

Voor schone tanden en tegen putjes in je dijen
Er zijn nog meer redenen om je niet schuldig te voelen over je koffieverslaving. Hier slechts een paar van de vele gezondheidsvoordelen:

  • Het is goed voor je gebit. Volgens Braziliaanse onderzoekers voorkomt koffie tandbederf. Sommige soorten koffiebonen hebben namelijk een antibacteriële werking. Wel met mate drinken, want te veel koffie kan weer vlekken op de tanden veroorzaken.
  • Koffie heeft mogelijk een beschermende werking op de lever. Wie meer dan 3 kopjes koffie drinkt heeft minder abnormale leverenzymen dan de niet-koffiedrinkers en maakt minder kans op levercirrose – een ziekte die ontstaat door teveel drank. Dat geldt trouwens ook voor koffie zonder cafeïne.
  • Cafeïne is goed voor de bloedsomloop. Het zou het functioneren van de kleine bloedvaten verbeteren. Bij 27 volwassenen werd de bloedstroom in een vinger gecontroleerd na het drinken van een kop koffie. Gedurende 75 minuten was de doorstroom 30% hoger dan bij decafeïne-drinkers.
  • In groenten en fruit zitten antioxidanten, maar in koffie ook. En die antioxidanten uit koffie neemt je lichaam nog beter op ook.
  • Koffie kan alzheimer en parkinson remmen. Bij mensen zou het drinken van 5 koppen koffie per dag de klontering van het schadelijke amyloïde-eiwit in de hersenen kunnen stopzetten. Wetenschappers onderzoeken nu of cafeïne kan worden ingezet als medicijn tegen alzheimer.
  • Een scrub van koffiedik kan cellulite verminderen. Meng het koffiedik met een beetje olijfolie, een paar keer per week insmeren onder de douche en 5 minuten laten inwerken. Dat zou al helpen tegen putjes.

Zoals bij alles geldt hier ook: met mate. Wetenschappers adviseren om niet meer dan 6 koppen per dag te drinken.

Bron: Sky  News. Beeld: Getty Images 

Anne-Wil merkt dat ze ouder wordt als Han haar op iets wijst

Vrouw zorgen

Premium

Anne-Wil heeft 2 kinderen, 5 kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze spreekt af met haar jeugdvriendinnen Helga en Agnes.

Zaterdag

Meteen na het ontbijt ben ik begonnen met het leeghalen van de kerstboom. Weg met dat ding! Andere jaren kan ik er bijna geen afscheid van nemen, nu kan hij me niet snel genoeg de deur uit zijn. Het is trouwens nog een heel karwei, en als ik klaar ben zitten de naalden tot onder mijn oksels, dwars door mijn trui heen. Het kan me allemaal niets schelen. [premium-verder-lezen] Ik maak de knijpertjes van de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien