Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Last van vet haar?

Heb jij soms last van vet haar en zou je dolgraag elke dag met glanzende lokken door het leven willen gaan? Lees dan snel verder.

Wat is vet haar?
Je krijgt vet haar als je hoofdhuid te veel talg afscheidt. Talg is nuttig, omdat het een natuurlijk beschermingslaagje vormt voor je haar. Te veel talg zorgt er echter voor dat je haar slap en futloos wordt, onaangenaam kan gaan ruiken en plat en plakkerig op het hoofd ligt: de kenmerken van vet haar.

Advertentie

Hoe ontstaat vet haar?
Vet haar ontstaat door een te grote productie talg. Talg wordt geproduceerd in de talgkliertjes en vinden langs het haarzakje hun weg naar je hoofdhuid. De hoeveelheid talgvet die op je hoofdhuid terecht komt, is afhankelijk van hormonale veranderingen. Zo hebben pubers vaker last van vettig haar, omdat ze veel hormonen aanmaken.

Ook je cyclus kan invloed hebben: aan het einde van je menstruatie maak je hormonen aan, die voor een verhoogde productie van talg zorgen. Niet iedereen heeft evenveel last van een verhoogde talgproductie, dat komt omdat de aanmaak van hormonen voor een deel erfelijk bepaald is.

Op je hoofdhuid zelf zit ook talg. Hoe warmer je hoofdhuid is, hoe sneller het talg groeit. Als je je haar vaak föhnt, is de kans op vet haar dus groter. Andere factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld de zon, de sauna, zweten en te krachtig masseren.

Wat te doen tegen vet haar?

Tip 1
Als eerste tip uiteraard, de uitvinding van de eeuw: droogshampoo! Bij bijna elke drogist wel verkrijgbaar. Spuit het op de plekken waar je haar vet is en borstel het goed uit.

Tip 2
Probeer je haarwasroutine langzaam af te bouwen naar twee keer per week. Begin eerst met om de dag en rek dit langzaam uit. Twee tot drie keer in de week je haren wassen is voldoende om je haar schoon te houden.

Tip 3
Een moeilijke, maar wel waar: blijf overdag van je haar af! Door er steeds met je handen aan te zitten wordt het sneller vet. Om de verleiding te weerstaan kun je je haar opsteken of in een staart dragen.

Tip 4
Gebruik een shampoo die geschikt is voor jouw haartype, in dit geval vet haar. Hier zitten speciale producten in die er voor zorgen dat je haar langer fris blijft.

Tip 5
Gebruik niet teveel producten in je haar. Haarspray, glansserum, heat protector spray, etc. Deze producten zorgen er allemaal voor dat je haar sneller vet wordt.

Tip 6
Gebruik geen crèmespoeling bij de wortel van je haar. Crèmespoeling maakt het haar zacht en glad, maar de stoffen die daarvoor zorgen maken het haar bij je hoofdhuid sneller vettig.

Tip 7
Verwen je haar één keer per week met een badje water en een klein beetje soda. Hier wordt het haar droger van.

Tip 8
Spoel je haar na het wassen goed uit. Als je dit niet doet, kunnen er resten shampoo en crémespoeling in blijven zitten.

Tip 9
Gebruik niet te veel shampoo. Een kleine hoeveelheid, afhankelijk van de lengte en dikte van je haar, is voldoende.

Tip 10
Verschoon regelmatig je kussensloop. Door elke dag met je hoofd (en dus je haren) op je kussen te liggen, wordt je kussensloop vies. Deze bacteriën nemen je haren op.

Eerder verschenen op VrouwOnline

De Dag Nadat 25 – Een onbekende mij €2.500 schonk

De dag nadat 25 - Libelle

Premium

Eva (46): “Meteen als ik wakker word, moet ik mezelf knijpen. Heb ik het niet gedroomd? Nee, ik weet het zeker, gisteren belde een mij onbekende man op om te zeggen dat hij me 2500 euro wil schenken!

Met een grote glimlach stap ik uit bed. Als ik onder de douche sta, begint mijn brein meteen te werken: wat ga ik het eerst regelen nu ik mijn droom kan waarmaken? Vanmiddag de huisbaas bellen om te zeggen dat ik het pand wil huren. En natuurlijk moet ik meubels hebben: kas

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien