Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Littekens na de bevalling

Veel moeders kunnen hierover mee praten.

Een zware zwangerschap laat de nodige sporen achter op je lichaam. Dat het dat ongemak dubbel en dwars waard is vertelt Debora:

Advertentie

“Ik ben in februari via een keizersnede bevallen van twee gezonde zoontjes (een één-eiïge tweeling). Het is een zware zwangerschap geweest en het was de vraag of we wel twee gezonde kindjes zouden krijgen. Met 23 weken zwangerschap werden mijn man en ik voor de keuze gesteld om één van de twee kindjes te laten sterven, om de ander een grotere overlevingskans te geven. Ze hadden namelijk de placenta ongelijk verdeeld en hierdoor was het ene kindje een stuk kleiner dan het andere kindje. Het kleine kindje had ook nog eens een hele slechte navelstrengdoorbloeding. We vonden het erg moeilijk, maar hebben uiteindelijk gekozen om gewoon voor allebei de kindjes te gaan vechten. Met 25 weken zwangerschap werd ik opgenomen in het ziekenhuis om de kindjes dagelijks in de gaten te houden. De artsen hadden verwacht dat ik binnen 1 á 2 weken zou moeten bevallen, omdat het kleine kindje in nood zou komen. Uiteindelijk ben ik 9 weken opgenomen geweest, waarna ik alsnog via een spoedkeizersnede moest bevallen. De keizersnede was niet alleen noodzakelijk omdat de kindjes in nood waren, maar omdat ikzelf doodziek werd (Hellp-syndroom). Ik ben dan ook trots op mijn keizersnede en mijn zwangerschapsstriemen. De striemen had ik nog niet toen ik in het ziekenhuis belandde met 25 weken, maar ontstonden rond de 30e week. Het zijn mijn overwinningsstrepen. Ik heb nu 2 gezonde zoontjes… en daar herinneren die zwangerschapsstriemen en mijn keizersnede-litteken mij aan. Het had namelijk zo anders af kunnen lopen.”

Geweldig nieuws wanneer je een gezond kindje op de wereld hebt gezet. Die littekens die je gekregen hebt lijken dan opeens niet meer zo belangrijk. Maar misschien heb je na een tijdje het gevoel dat je liever van die zichtbare strepen af wil. En dan?

Ontstaan van zwangerschapsstriemen
De huid is van nature redelijk soepel, maar zo soepel dat ze een flinke zwangere buik kan bedekken is ze niet. Je huid zal op sommige plekjes scheuren. Er ontstaat dan een wit nieuw stukje huid: zwangerschapsstriemen. Deze strepen zijn littekens en zullen dan ook niet zomaar weer verdwijnen, maar je kunt ze wel verminderen.

Preventief smeren
Door dagelijks tijdens je zwangerschap je huid in te smeren met een vette crème of een olie, houd je je huid soepel. Let ook op je gewicht! De huisarts weet precies hoeveel je aan mag komen tijdens de zwangerschap, zodat je huid niet te veel te voorduren heeft.

Dermatix
Dermatix is een medisch hulpmiddel, speciaal voor het behandelen en voorkomen van littekens. Een litteken na een keizersnee kan zoveel mogelijk voorkomen worden, door op de gesloten wond siliconengel te smeren of een siliconenpleister te plakken. Op deze manier kunnen rode, dikke en pijnlijke littekens voorkomen worden. Bij al bestaande littekens kunnen door middel van een siliconentherapie littekens zachter, vlakker, meer elastisch en minder zichtbaar worden. Ook vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Áltijd groen in je keuken met deze zelfgemaakte kruidentrolley

kruidentrolley

Niets lekkerder dan koken met verse kruiden. Maar waar laten we al die potjes? Nou, in deze leuke trolley, die je heel makkelijk zelf maakt.

Dit heb je nodig voor de kruidentrolley

  • Zwarte houten keukentrolley € 49,- | 6 opbergblikken taupe 11x11x16 cm € 4,- p.st | Houten schaal Venezia € 7,- | Schuurblok middel € 1,
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien