Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Milieuvriendelijk én zuinig wassen

Niet alleen is vaak wassen slecht voor je kleding, ook je portemonnee en het milieu hebben eronder te lijden.

Je staat er misschien niet bij stil, maar een wasbeurt kost je niet alleen wat wasmiddel. Ook elektriciteit, waterverbruik én de afschrijving/onderhoud van je wasmachine kost geld. Ook heeft de temperatuur waarop je wast invloed, voornamelijk op het elektriciteitsverbruik.

Advertentie

Wij bieden je een aantal tips waarmee je kosten kunt besparen én bovendien rekening kunt houden met het milieu.

1. Zo koud mogelijk wassen
Het grootste deel van het energieverbruik van een wasmachine gaat naar het opwarmen van het water. Slechts een heel klein deel wordt gebruikt om de wasmachine te laten draaien. Het is dus zeker de moeite waard om je kleding op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Handdoeken en ondergoed misschien niet, je wilt de bacteriën natuurlijk wel doden, maar shirtjes en blousejes hebben vaak alleen een opfrisbeurt nodig.

2. Kies een zuinige wasmachine
Wasmachines hebben energielabels, die veel zeggen over het energieverbruik van het apparaat. Kies een machine met het hoogste label, zoals A++ of A+++. Wasmachines met zo’n label verbruiken minder water en gaan efficiënter om met energie.

3. Kies voor waspoeder
Er zijn diverse wasmiddelen waarmee je schoon kunt wassen op een lage temperatuur. Kies je voor ‘normale’ wasmiddelen, wordt waspoeder aangeraden. Waspoeder zit meestal in een kartonnen verpakking, wat beter is voor het milieu dan een plastic fles. Ook is er voor de productie van het poeder veel minder water gebruikt dan voor vloeibaar wasmiddel.

4. Gebruik de droger niet
Het spreekt eigenlijk voor zich, maar je was gewoon aan een rekje te drogen hangen is natuurlijk veel beter voor je portemonnee én het milieu dan het gebruik van een droger. Als je je kleding vaak in de droger gooit, kan dat je kleding ook beschadigen. Het duurt wat langer voor je kleding droog is, maar het is voor een goed doel!

5. Behandel je vlek snel
Veel mensen wassen hun kleding twee keer, als een vlek er bij de eerste wasbeurt niet direct uit is gegaan. Natuurlijk is dit zonde van je geld én slecht voor het milieu. Ook je kleding heeft hieronder te lijden. Door een vlek direct (voor) te behandelen, gaat ‘ie er tijdens het wassen beter uit.

6. De Eco Wasbal
Met de Eco Wasbal bespaar je 80% wasmiddel. Het is een recyclebare kunststofbal die gevuld is met kleine keramische deeltjes. Als deze in aanraking komen met water, ontstaan daarin zogeheten hydroxylionen. Deze hebben dezelfde werking als wasmiddel: ze omringen het vuil en weken het los van de vezels van je kleding. Voor hardnekkige vlekken kun je er nog een schepje van je eigen wasmiddel bij doen. Hij gaat maarliefst 1000 wasbeurten mee.

7. Gooi je kleding niet zo snel in de was
Vaak wordt een kledingstuk na een keer dragen al in de wasmand gegooid. Even luchten of afborstelen is echter vaak al genoeg om het nog een keer aan te kunnen, het komt vaak voor dat een shirtje bijvoorbeeld alleen maar een opfrisbeurt nodig heeft.

Eerder verschenen op VrouwOnline

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

vrouwenkwalen

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien