Zweden maakt milieuvriendelijke zonnebrand van zeedieren

Zweedse onderzoekers hebben een zonnebrandcrème gemaakt van vissenslijm, garnalenschildjes en algen. Dat klinkt niet echt smakelijk, maar het spul is niet schadelijk voor het milieu en werkt ook nog eens beter dan gewone zonnebrand.
De ontdekking van het unieke goedje is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Applied materials & interfaces.
Beschermlaag tegen de zon
De crème is gemaakt van biologisch afbreekbare ingrediënten en is daarom beter voor het milieu dan gewone smeersels. Zeedieren en zonnebrand een vreemde combinatie? Het zit zo: sommige zeedieren brengen veel tijd in de zon door, en worden blootgesteld aan grote hoeveelheden schadelijke zonnestralen. Daarom maken ze een chemisch stofje aan dat de uv-straling uit het zonlicht absorbeert – de zogenoemde aminozuren. Deze zuren zitten bijvoorbeeld in de slijmlaag op de huid van vissen en worden ook aangemaakt door algen.
Twaalf uur lang effectief
De aminozuren zijn vervolgens gemixt met een stofje uit het schild van garnalen: chitosan. De makers van de crème gebruiken dit deel van de garnaal omdat het een in water oplosbare stof bevat, zodat het geheel gelijk wat beter uit te smeren is. Het resultaat: een zachte crème die onze huid uitstekend beschermt. En hoe: het middel behoudt maar liefst 12 uur lang zijn werking. Zélfs bij temperaturen tot wel 80 graden Celsius. Prima voor een tochtje door de Sahara, dus.
Voor de zekerheid
Of je je druk moet maken om je lichaamsgeur? Nee. De makers zijn ervan overtuigd dat het spul niet naar vis stinkt. Maar een extra spriets parfum kan volgens ons nooit kwaad.
Bron: New Scientist Beeld: iStock