Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Minder zout, meer kruiden!

Het zoutgebruik ligt erg hoog in Nederland. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat er veel uit pakjes en zakjes wordt gekookt.  Dit is namelijk snel en makkelijk maar de keerzijde is dat kant-en-klare voedingswaren veel zout bevatten. Probeer zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken om overmatige zouttoename tegen te gaan. Vervang daarnaast zout met (verse) kruiden en specerijen om je gerechten smaak te geven.

Advertentie

Welke kruiden in welk gerecht?

De meest voor de hand liggende kruiden zijn bieslook, munt, peterselie en koriander. Ook knoflook is een gezonde en smaakvolle smaakversterker.
Voor Italiaanse gerechten zijn basilicum en oregano erg passend. Voor oosterse gerechten zijn gember, kerrie en koriander juist weer erg geschikt. Rozemarijn smaakt ideaal bij gebakken aardappelgerechten. Voor in bouillon en sauzen is tijm een echte smaakmaker.
Experimenteer met kruiden en specerijen om zo een gerecht naar wens op smaak te brengen.

Tips

  • Het zal in het begin behoorlijk wennen zijn om het zoutvaatje te laten staan. Vooral als je een grootverbruiker van zout bent, dan is de kans groot dat je gewend bent geraakt aan deze smaakversterker. Kunnen de smaakvervangers je in het begin niet bekoren? Zet dan toch door! Je merkt vrij snel dat kruiden en specerijen ook goede smaakmakers zijn, helemaal als je gebruik maakt van verse ingrediënten.
  • Kweek je eigen kruiden in je tuin of zet kruidenplantjes in je keuken zodat je sneller gebruik zult maken van verse kruiden. Daarbij ben je ook goedkoper uit dan bij de groenteboer.
  • Maak gebruik van een vijzel om kruiden te vermalen, zo haal je alle smaak uit je verse kruiden.

Hoe breng jij je gerechten op smaak? 

 

 

Femke: “Ik gun Oscar een 2e leg, mochten wij ooit uit elkaar gaan”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (6) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week: sterilisatie. 

Na een avondje fijn gezelschap en heerlijk eten fietste ik met een vriendin naar huis. Ze vertelde me dat haar man die dag een afspraak bij de uroloog had gehad om het over een sterilisatie te hebben. Hij kreeg 2 weken bedenktijd en een papiertje waarop stond wat de ingreep ging kosten: zo’n €500,-. Op hetzelfde papiertje stond ook hoeveel terugdraaien van de sterilisatie zou kosten: €4000,- euro.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien