Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Zo hou je het leuk: 9 tips van moeders met een goede werk-privébalans

Het is het grote vraagstuk onder vele moeders: hoe zorg je voor een fijne balans tussen werk en privé zonder je schuldig te voelen naar je collega’s of je kind?

We willen een goede baan, een leuke moeder zijn, quality time met onze mannen en ook af en toe een glas wijn drinken met een vriendin. Daardoor heb je altijd het gevoel dat je tijd tekort komt en er altijd wel iemand  teleurgesteld in je is. Hoe doen die types dat die nooit met spuugvlekken in een vergadering zitten, altijd op tijd zijn en er immer sereen en uitgerust uit zien?

Advertentie

  1. Ze verdelen hun tijd
    We kennen allemaal het beeld van de moeder die achter haar laptop zit met een kind aan de borst terwijl ze een quinoa-papje probeert te maken. Ziet er indrukwekkend uit, maar je schiet er niks mee op. De gelukkigste moeders, zijn de moeders die hun tijd verdelen. Als je op je werk bent, ben je gefocust op het werk. Thuis ben je écht thuis. En als je met een vriendin uit eten gaat, voel je je niet schuldig omdat je je kind vanavond niet kan instoppen.

moeder-1

2. Ze weten wanneer ze hun telefoon moeten uitzetten
Wees niet de manische stressbal die op het schoolplein het vuur op haar vingers appt. Laat je collega’s weten wanneer je buiten kantoortijden bereikbaar bent en hou daaraan vast. Misschien betekent dat dat je offline bent tussen 18.00 en 21.00 uur, misschien dat je het hele weekend je telefoon opzij legt. Waar je de grens ook stelt; het belangrijkste is dat jij hem bewaakt.

moeder-2

3. Ze zijn niet vaag
Als je met je kind naar de schoolarts moet, hang dan tegen je baas niet een vaag verhaal op over netwerkbijeenkomsten. Als je baas je betrapt op een leugentje, zal hij/zij zich zeker afvragen of je over andere dingen wel eerlijk bent.

moeder-3

4. Maar ook weer niet té eerlijk
Je hoeft niet tot in detail uit te wijden over het buikvirus van je kind en hoe die vanochtend over je heen projectiel heeft gebraakt. Zeg dat je kind ziek is en haal de gemiste tijd op een later moment in.

moeder-4

5. Ze vinden een creatieve manier om een extra stapje te zetten 
Je blijft niet tijdens iedere vrijmibo plakken om de lampen uit te doen met de stagiaires, maar dat betekent niet dat je niet betrokken bent. Bedenk hoe je toch iets extra’s kan betekenen in de beperkte tijd die je hebt. Plan bijvoorbeeld iedere maand een lunch met de stagiaires om hun ideeën te horen en maak duidelijk dat je in bent voor extra uitdagingen.

moeder-5

6. Ze communiceren met de verzorgers
Of het nou je man, de oppas of de crècheleidster is: dit is waarschijnlijkste de belangrijkste relatie als het aankomt op communiceren. Hoeveel andere mensen bel je midden op de dag om een luieruitslag te bespreken? Maak verwachtingen duidelijk en spreek bijvoorbeeld af dat degene die op je kind past 2 berichtjes per dag stuurt om te laten weten hoe het gaat. Bespreek in geval van een oppas iedere maand hoe het gaat zodat je weet wat er speelt.

moeder-7

7. Ze praten met hun kinderen over hun werk
Als je kind geen benul heeft waarom je iedere dag 9 uur lang weg bent, kun je rekenen op weerstand. Als hij/zij begrijpt dat je druk bent met het planten van bomen/openhartoperaties/rapporten tikken, is je kind waarschijnlijk een stuk trotser op jouw carrière, waardeert het de tijd die jullie samen hebben en inspireer je hem/haar om later ook geweldige dingen te doen.

moeder-8

8. Ze raken niet overstuur omdat ze ‘een eerste keer’ gemist hebben
Zet je kind de eerste stapjes op de kinderopvang? Wat maakt het uit? Het is toch pas echt gebeurd als jij het hebt gezien. Geniet van de dingen gebeuren in júllie tijd.

moeder-10

9. Ze laten het los
Soms komen er pastavlekken in het witte tapijt, soms moet je een afspraak afzeggen omdat je luizenmoeder bent en soms zal je verschijnen in een belangrijke vergadering met vingerverf op je arm. C’est la vie. 

moeder-11

Bron: Pure wow. Beeld: Brunopress

Leona Philippo spreekt voor één keer over haar geaardheid: “Als bij donderslag wist ik: het komt door háár” 

Leona

LHBTI... Dit zijn geen letters, maar dit gaat over mensen. En over houden van wie we willen. Daarom vertelt de biseksuele Leona Philippo haar verhaal. “Hoe meer openheid ik geef, hoe dichter bij we bij acceptatie komen.”

Leona Philippo (41) is singer-songwriter, actrice en motivational speaker. Met haar ex-vrouw kreeg ze Manuel (9). Zoon Tymon (2) kreeg ze alleen. Voor één keer spreekt ze publiekelijk over haar geaardheid.

“Ik ben helemaal niet bezig met mijn geaardheid, nooit geweest ook. Als er in interviews naar wordt gevraagd, ga ik er zelfs liever n

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien