Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld

Nederlandse mannen zijn gemiddeld 1.84 meter, vrouwen 1.71 meter. Met deze cijfers zijn we het langste volk ter wereld. Maar nu blijkt dat we zijn uitgegroeid. 

Hoe het komt dat wij Nederlanders het langste volk zijn? We zijn natuurlijk al jaren ontzettend welvarend. Dat wil zeggen: sinds de industriële revolutie, halverwege de 19e eeuw, hadden we een prima hygiëne en aten we gezond en gevarieerd.

Advertentie

Minder melk
In de loop der tijd zijn we toch minder gezond gaan eten. En we drinken ook minder melk. Volgens experts zijn we nu qua ontwikkelingsgroei een beetje blijven steken. Zij denken dan ook dat we aan ons maximum zitten en dus niet langer zullen worden.

Friezen en Groningers zijn het langst
Opvallend is wel dat Nederlanders in het noorden langer zijn dan Limburgers en Brabanders. Dit komt doordat er in het zuiden meer katholieke gezinnen woonden, die over het algemeen meer kinderen per gezin hadden. En, ja: hoe meer monden er te voeden zijn, hoe kleiner de kinderen worden.

Bron: Quest. Beeld: iStock

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien