Een branche die sinds corona behoorlijk op z’n gat ligt (en dat is nog zacht uitgedrukt), is die van de evenementen. En oh, wat smachten vele Nederlanders naar een feestje. Sinds het voorjaar hoopt de evenementensector met zogenaamde Fieldlab-evenementen feestvierders op een veilige manier bij elkaar te laten komen. Maar wat houdt zo’n evenement precies in? En wat als het feest niet doorgaat?
Krijg je in dat geval bijvoorbeeld je geld terug, en hoe? Libelle ging op onderzoek uit.
Wat zijn Fieldlab-evenementen?
Fieldlab-evenementen zijn bijeenkomsten die alleen kunnen doorgaan onder strenge voorwaarden. En die voorwaarden kunnen vervolgens weer per evenement verschillen. In veel gevallen moeten bezoekers zich in elk geval voor het feest laten testen, en in sommige gevallen ook erna. Zo hoopt de organisatie dat bezoekers op een veilige manier bij elkaar kunnen komen en dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. En met de uitkomsten weer te leren over het gedrag van bezoekers.
De term ‘Fieldlab’ betekent eigenlijk dat het evenement plaatsvindt in een ‘omgeving waar organisaties en bedrijven samenwerken voor een experiment’. De afgelopen maanden vonden er al verschillende Fieldlab-evenementen plaats. Zo mochten eind maart 5000 gelukkige voetbalfans naar een WK Interland-wedstrijd in de ArenA. En halverwege april vonden in Utrecht de 3FM Awards plaats, waar 1500 muziekliefhebbers bij aanwezig waren. Het Songfestival in Rotterdam wordt ook een ‘Fieldlab’. In Ahoy mogen in mei negen keer 3500 mensen naar het zangspektakel.
Onderzoeken
Ook de komende tijd staan er verschillende Fieldlab-evenementen op de agenda. De onderzoekers creëren steeds andere situaties voor de bezoekers, zodat ze continu kunnen monitoren hoe mensen op wisselende omstandigheden reageren. Zo kijken ze onder meer naar verschillende manieren om te controleren op bijvoorbeeld temperatuur en sneltesten op locatie. Maar ook naar leeftijd en luchtkwaliteit. Zo vinden sommige evenementen binnen plaats, en andere buiten.
Na een dergelijk evenement gaan de onderzoekers aan de slag met een analyse. Die hopen ze binnen enkele weken na afloop van het feest klaar te hebben. Met de resultaten hopen ze voor organisatoren helder te krijgen hoe ze veilig en verantwoord evenementen kunnen organiseren de komende tijd.
Wat als het feest niet doorgaat?
Dat kan natuurlijk ook. We hebben allemaal gezien hoe 538 Oranjedag in Breda tóch afgeblazen werd. En dat nadat er 10.000 dolgelukkige feestvierders een kaartje hadden weten te bemachtigen. Gemeente Breda besloot vanwege veiligheidsredenen geen vergunning te verlenen. Op de website van het radiostation staat dat iedereen die een kaartje heeft gekocht het bedrag automatisch teruggestort krijgt.
Een kaartje overkopen via bijvoorbeeld Marktplaats is in dit soort gevallen dus niet handig. Op de website van Back to Live – het overkoepelende fieldlab-initiatief – staat tussen de veel gestelde vragen dan ook dat toegangsbewijzen niet overdraagbaar zijn. Mocht het feest dus onverhoopt niet doorgaan, zoals in het geval van 538 Oranjedag – dan kan het nog knap lastig worden om je centen terug te krijgen.
En wat als je positief getest bent voor het evenement?
Dan blijf je natuurlijk thuis. Alle bezoekers van Fieldlab-evenementen moeten voor aanvang van zo’n pilot-feestje een negatief testresultaat overhandigen. Laat je je vooraf testen en krijg je een positieve PCR-test terug, dan vergoedt de organisatie de kosten voor je toegangsbewijs. Dat is dan misschien enigszins een pleister op de wond. Hier moet je wel zelf achteraan en kun je aanvragen bij de ticketaanbieder van het evenement waar je naartoe zou gaan.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
1
Bron: Rijksoverheid, Metronieuws, Back to Live, Radio 538. Beeld: BrunoPress.
Lees meer