Oudhollandse groente 2: rode biet

Nazomer, wat mij betreft de heerlijkste tijd van het jaar.Van de bodem komen de lekkerste ingrediënten die de afgelopen tijd door de zomerzon gerijpt zijn. En dus vol van smaak. Daarom vandaag in beeld: rode bieten. Oudhollands? Ja vers zeker! Zonder onderzoek of poll durf ik te stellen dat rode bietjes gekookt en wel meestal rechtstreeks uit het koelschap van de supermarkt komen. Jammer. Als we het over de smaak hebben. Want in onze huidige sneller-dan-snel conveniencewereld hoeven we verse bietjes niet voor het gemak te kopen. Voor mij echter is het de smaak die telt. Voor jou hoop ik dat je wat tijd kunt vrijmaken, desnoods de avond van tevoren.
Laten we bij het begin beginnen. We onderscheiden zomerbietjes, die klein, rond en zacht van smaak zijn, en winterbieten die rond of ovaal en een stuk groter zijn. Er zijn verschillende teeltperioden. De herfstteelt, waarbij van eind april tot begin juni wordt gezaaid, wordt vanaf deze maand tot november geoogst.
Rauwe bieten kun je het beste onder stromend water goed schoonboenen. Snijd het loof van de knol maar laat een klein eindje zitten. Kook de ongeschilde hele bieten in ruim water. Reken voor zomerbietjes op een klein halfuur, winterbieten begin je na 1,5 uur te controleren op zijn gaarheid. Na het koken spoel je de bieten onder koud stromend water af en laat ze verder helemaal afkoelen. Ontvel de bieten met een schilmesje. Vervolgens kun je de bieten in partjes, plakken of blokjes snijden. Net zoals je wilt. Je kunt de bieten nu meteen in een salade verwerken maar ook gebakken of gestoofd zijn ze erg lekker.
Bietjes hebben een aardse smaak met een zoet accent. Hou je van dat zoetje, versterk het dan door wat honing of gembersiroop toe te voegen. Rode bietjes zijn trouwens heel gezond. Ze herbergen niet alleen veel vitamine C en mineralen maar zitten ook boordevol ijzer.
Tot slot, niet onbelangrijk: gooi het loof niet weg. Bietenloof bevat meer ijzer en kalk dan spinazie en is roergebakken lekker met een klontje roomboter en grof zeezout.
Salade van rode bietjes en snippers oude geitenkaas, voor 4 personen:
4-6 verse rode bietjes
milde olijfolie
appelciderazijn
zwarte peper uit de molen
2 tl karwijzaad
2 el verse platte peterselie
stukje oude harde geitenkaas (schapenkaas smaakt ook goed)
Boen de bietjes schoon en kook ze in ruim water gaar (zie boven). Ontvel en snijd in dunne plakken. Verdeel de plakken over 4 borden en besprenkel met een milde olijfolie en appelciderazijn. Maal er weinig zwarte peper boven. Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan. Garneer de borden met het karwijzaad en de peterselie en schaaf er de kaas boven.
Eerder verschenen op VrouwOnline