Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Pakjesavond

Het einde van de sfeervolle Sinterklaasperiode is helaas weer in zicht. Nog een paar nachtjes en we sluiten weer af met pakjesavond. Een avond vol gezelligheid, met (genante) gedichtjes en verrassende kadootjes. Met pakjesavond wil ik niet lang in de keuken staan. Daarom maak ik morgenochtend alvast een flinke pan uiensoep waaronder we dinsdag even het vuur draaien en daarna gratineren onder de ovengrill. Trouwens de soep is veel lekkerder als je hem een paar dagen van tevoren maakt. Net als met alle klassiekers zijn er veel recepten in omloop. Dit is mijn recept waarvan ik hoop dat je het net zo lekker vindt als wij. Een gezellige pakjesavond!

Gegratineerde uiensoep, voor 4 personen:

Advertentie

2 el olijfolie
750 g uien, in ringen
1 tl kerriepoeder
1 el suiker
2 groentebouillontabletten
1 el gedroogde oregano
scheutje witte wijn of droge vermouth
8 sneetjes stokbrood (of 4 sneetjes oud brood)
100 g kaas naar keuze: belegen, halfharde geitenkaas of blauwe kaas (in plakjes of geraspt maakt niets uit)

Voorbereiden (kan 1-2 dagen van tevoren):
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de uien toe. Fruit de uien in ca. 15 minuten lichtbruin. Strooi de kerriepoeder en suiker over de ui en bak 5 minuten mee. Schenk 1 liter warm water bij de uien en verkruimel de bouillontabletten boven de pan. Voeg de oregano toe en laat de soep op zacht vuur minstens 30 minuten zachtjes trekken. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe.

Bereiden:
Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Verwarm de soep op laag vuur. Rooster in de tussentijd de sneetjes stokbrood in de broodrooster krokant. Wie oud brood neemt hoeft niet te roosteren maar snijdt wel even de korstjes van de sneetjes. Schenk wijn of vermouth naar smaak erbij en schep de soep in 4 ovenvaste kommen. Leg het brood op de soep in de kommen (snijd het oud brood eventueel wat bij). Verdeel de kaas over het brood en zet de kommen ca. 10 cm onder de grill. Gratineer een mooi lichtbruin korstje op de soep. Pas op: houd het gratineren in de gaten, voor je het weet is de kaas te donker. Het resultaat is een bitter smaakje waaraan je helaas niets meer kunt doen. Lekker met de rest van het stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter.

Eerder verschenen op VrouwOnline

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: is natuurwijn gezonder dan gewone wijn?

Natuurwijn wordt steeds populairder. Steeds meer restaurants serveren het bij hun gerechten en het is ook bij steeds meer wijnwinkels verkrijgbaar. Maar is het ook gezonder dan gewone wijn?

Natuurwijn is de enige wijn die is gemaakt van alleen druiven en dus ook echt iets anders dan biologische wijn. Het is puur gefermenteerd druivensap waar naast soms wat sulfiet niets aan wordt toegevoegd. Het wordt gemaakt zonder pesticiden, conserveringsmiddel of andere chemische producten.

Advertentie

Minder erge kater

Er wordt vaak gezegd dat deze toegevoegde stoffen een kater veroorzaken. In dat geval zou je na het drinken van natuurwijn dus minder snel een kater krijgen, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen. Uiteindelijk bevat natuurlijke wijn natuurlijk ook wel de alcohol die gewone wijn ook bevat.

Is natuurwijn gezonder?

Dat is ook precies de reden waarom je niet kunt zeggen dat natuurwijn gezonder is dan normale wijn. Alcohol is alcohol. Als je daar te veel van drinkt, kan dat katers of zelfs ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je pesticiden wil vermijden, dan is natuurwijn wel een betere keuze. Wil je zeker weten dat de wijn is gemaakt met biologische druiven? Dan kun je beter kiezen voor een biologische wijn, want voor natuurlijke wijn bestaat (nog) geen certificaat.

Zo wordt je wijn lekker koel, maar niet waterig:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Real Simple.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: is natuurwijn gezonder dan gewone wijn?

Natuurwijn wordt steeds populairder. Steeds meer restaurants serveren het bij hun gerechten en het is ook bij steeds meer wijnwinkels verkrijgbaar. Maar is het ook gezonder dan gewone wijn?

Natuurwijn is de enige wijn die is gemaakt van alleen druiven en dus ook echt iets anders dan biologische wijn. Het is puur gefermenteerd druivensap waar naast soms wat sulfiet niets aan wordt toegevoegd. Het wordt gemaakt zonder pesticiden, conserveringsmiddel of andere chemische producten.

Advertentie

Minder erge kater

Er wordt vaak gezegd dat deze toegevoegde stoffen een kater veroorzaken. In dat geval zou je na het drinken van natuurwijn dus minder snel een kater krijgen, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen. Uiteindelijk bevat natuurlijke wijn natuurlijk ook wel de alcohol die gewone wijn ook bevat.

Is natuurwijn gezonder?

Dat is ook precies de reden waarom je niet kunt zeggen dat natuurwijn gezonder is dan normale wijn. Alcohol is alcohol. Als je daar te veel van drinkt, kan dat katers of zelfs ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je pesticiden wil vermijden, dan is natuurwijn wel een betere keuze. Wil je zeker weten dat de wijn is gemaakt met biologische druiven? Dan kun je beter kiezen voor een biologische wijn, want voor natuurlijke wijn bestaat (nog) geen certificaat.

Zo wordt je wijn lekker koel, maar niet waterig:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Real Simple.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wéér een boerenprogramma: KRO-NCRV komt met 'De kleine boerderij’

KRO-NCRV lijkt goed te boeren dankzij… boeren! De omroep komt wéér met een programma over het boerenleven: De kleine boerderij.

In De kleine boerderij worden vier stellen gevolgd die ervan dromen om een boerderij te beginnen. Ze hebben nog geen enkele ervaring met het boerenleven. Allemaal hebben ze een zeer diverse achtergrond. Zo is eentje ICT-er, de ander tandarts en weer een ander docent. Maar één ding hebben ze gemeen: ze gooien het roer helemaal om.

Advertentie

Duurzaamheid

Een belangrijk thema van dit nieuwe programma is duurzaamheid. Alle deelnemende stellen willen graag duurzaam boeren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zoals alle boeren krijgen ook deze stellen te maken met Europese regelgeving, en zullen ze zich moeten verdiepen in het stikstof- en mestbeleid.

Avontuur mét tegenslagen in De kleine boerderij

Een grote uitdaging wordt het zeker. Er moeten installaties voor geitenkaas worden gebouwd, de kraamkamer voor de varkens moet klaar en wat doe je als je al wel buffels hebt, maar nog geen boerderij? Hoe de stellen omgaan met dit nieuwe avontuur mét flink wat tegenslagen, dat zie je in De kleine boerderij, vanaf 31 mei om 19.00 uur op NPO 1.

Boer Bastiaans Milou komt alsnog naar Zeeland:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wéér een boerenprogramma: KRO-NCRV komt met 'De kleine boerderij’

KRO-NCRV lijkt goed te boeren dankzij… boeren! De omroep komt wéér met een programma over het boerenleven: De kleine boerderij.

In De kleine boerderij worden vier stellen gevolgd die ervan dromen om een boerderij te beginnen. Ze hebben nog geen enkele ervaring met het boerenleven. Allemaal hebben ze een zeer diverse achtergrond. Zo is eentje ICT-er, de ander tandarts en weer een ander docent. Maar één ding hebben ze gemeen: ze gooien het roer helemaal om.

Advertentie

Duurzaamheid

Een belangrijk thema van dit nieuwe programma is duurzaamheid. Alle deelnemende stellen willen graag duurzaam boeren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zoals alle boeren krijgen ook deze stellen te maken met Europese regelgeving, en zullen ze zich moeten verdiepen in het stikstof- en mestbeleid.

Avontuur mét tegenslagen in De kleine boerderij

Een grote uitdaging wordt het zeker. Er moeten installaties voor geitenkaas worden gebouwd, de kraamkamer voor de varkens moet klaar en wat doe je als je al wel buffels hebt, maar nog geen boerderij? Hoe de stellen omgaan met dit nieuwe avontuur mét flink wat tegenslagen, dat zie je in De kleine boerderij, vanaf 31 mei om 19.00 uur op NPO 1.

Boer Bastiaans Milou komt alsnog naar Zeeland:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien