Pakjesavond

Het einde van de sfeervolle Sinterklaasperiode is helaas weer in zicht. Nog een paar nachtjes en we sluiten weer af met pakjesavond. Een avond vol gezelligheid, met (genante) gedichtjes en verrassende kadootjes. Met pakjesavond wil ik niet lang in de keuken staan. Daarom maak ik morgenochtend alvast een flinke pan uiensoep waaronder we dinsdag even het vuur draaien en daarna gratineren onder de ovengrill. Trouwens de soep is veel lekkerder als je hem een paar dagen van tevoren maakt. Net als met alle klassiekers zijn er veel recepten in omloop. Dit is mijn recept waarvan ik hoop dat je het net zo lekker vindt als wij. Een gezellige pakjesavond!
Gegratineerde uiensoep, voor 4 personen:
2 el olijfolie
750 g uien, in ringen
1 tl kerriepoeder
1 el suiker
2 groentebouillontabletten
1 el gedroogde oregano
scheutje witte wijn of droge vermouth
8 sneetjes stokbrood (of 4 sneetjes oud brood)
100 g kaas naar keuze: belegen, halfharde geitenkaas of blauwe kaas (in plakjes of geraspt maakt niets uit)
Voorbereiden (kan 1-2 dagen van tevoren):
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de uien toe. Fruit de uien in ca. 15 minuten lichtbruin. Strooi de kerriepoeder en suiker over de ui en bak 5 minuten mee. Schenk 1 liter warm water bij de uien en verkruimel de bouillontabletten boven de pan. Voeg de oregano toe en laat de soep op zacht vuur minstens 30 minuten zachtjes trekken. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe.
Bereiden:
Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Verwarm de soep op laag vuur. Rooster in de tussentijd de sneetjes stokbrood in de broodrooster krokant. Wie oud brood neemt hoeft niet te roosteren maar snijdt wel even de korstjes van de sneetjes. Schenk wijn of vermouth naar smaak erbij en schep de soep in 4 ovenvaste kommen. Leg het brood op de soep in de kommen (snijd het oud brood eventueel wat bij). Verdeel de kaas over het brood en zet de kommen ca. 10 cm onder de grill. Gratineer een mooi lichtbruin korstje op de soep. Pas op: houd het gratineren in de gaten, voor je het weet is de kaas te donker. Het resultaat is een bitter smaakje waaraan je helaas niets meer kunt doen. Lekker met de rest van het stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter.
Eerder verschenen op VrouwOnline