Pasen 2: paasstol

Beloofd is beloofd: mijn paasttolrecept!
Voor 2 broden of meer ministolletjes:
250 gram Boerenluxe (te koop bij Aveve of Boerenbond)
125 ml water
3,5 gram gedroogde gist
20 gram boter
1 gram zout
150 gram krenten en rozijnen
150 gram amandelspijs
1/2 losgeklopt ei
1 tl citroenrasp (vers of Baukje)
50 gram amandelschaafsel
2 flinke el abrikozenjam
1 el Cointreau en water
Doe water, zout, bloem, boter en gist in de broodbakmachine (bbm). Start het menu voor kneden. Wel ondertussen de krenten en rozijnen in warm water. Meng amandelspijs, citroenrasp en ei en vorm 2 rolletjes. Laat de krenten en rozijnen uitlekken en bestuif ze licht met bloem. Verkruimel de helft van het amandelschaafsel.
Na ca. 30 min is het deeg gereed en begint het rijsproces. Neem nu het deeg uit de bbm en kneed krenten, rozijnen en verkruimelde amandelen erdoor. Vorm 2 porties. Rol elke portie op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek, leg de amandelspijsrolletjes in de lengte erop, vouw de korte kanten over de spijs naar binnen en rol het deeg op vanaf de lange kant. Leg ze met de naad naar beneden op een bakplaat, zet deze op een plek op kamertemperatuur, dek af met een schone doek en laat rijzen tot de stollen het dubbele van het volume zijn. Bak de broden in ca 40 min in een oven v. 200 gr.C. lichtbruin en gaar.
Rooster de rest van het amandelschaafsel. Haal de broden uit de oven. Maak de jam warm met de Cointreau en water, zeef dit, bestrijk de paasstollen ermee en bestrooi ze met geroosterd amandelschaafsel. Heerlijk met roomboter!
Eerder verschenen op VrouwOnline