Mart Visser tas met korting, klik hier

Moeten pesters worden vervolgd na zelfmoord van hun slachtoffer?

Nadat de 20-jarige Tim Ribberink in 2012 een eind aan zijn leven maakte omdat hij werd gepest, laaide een discussie op: moeten pesters strafrechtelijk vervolgd worden, of niet? Hoewel veel mensen voor een wet tegen pesten zijn, bleek dat in de praktijk toch makkelijker gezegd dan gedaan. 

Door de dood van een 14-jarige scholiere in Flevoland is de discussie opnieuw opgelaaid. Pesten is wettelijk gezien nog steeds niet strafbaar, maar het Openbaar Ministerie (OM) lijkt nu tóch een manier te hebben gevonden om de pesters aan te pakken. Vorige week werden namelijk voor het eerst 2 jongens veroordeeld – niet voor het pesten dat mogelijk leidde tot haar zelfmoord, maar wél voor smaad en laster.

Afscheidsbrief voor de pesters
De pesters van Tim Ribberink konden moeilijk vervolgd worden, omdat Tim in de brief aan zijn ouders geen namen noemde. Anders was dat bij de 15-jarige Fleur Bloemen, die voor de ogen van haar klasgenoten voor de trein sprong. Haar afscheidsbrief was gericht aan haar pesters. Ook had ze de gebeurtenissen uitgebreid in haar dagboek beschreven.

ribberink_libelle

De afscheidsbrief van Tim Ribberink. 

Geen strafbaar feit 
Toch werd ook na de dood van Fleur niemand vervolgd. “Er is geen strafbaar feit gepleegd”, vertelde Manon Hoiting, woordvoerder van Justitie, aan het AD. “Bij zelfdoding is Justitie geen partij. Zo’n briefje of schriftje is voor ons geen aanleiding stappen te ondernemen. Het zou anders zijn als er aangifte zou worden gedaan, maar dat ligt niet voor de hand.”

Eigen keuze 
Want pesten heeft uiteindelijk vooral met gevoel te maken. Wanneer word je echt gepest en wanneer heeft het slachtoffer het gevoel dat hij of zij gepest wordt? Daarnaast is het volgens strafpleiter Richard van der Weide onmogelijk om een pester de schuld te geven van een zelfdoding. In het EO-programma Dit is de dag legt hij uit dat iemand die zelfmoord pleegt zélf die keuze maakt. Ook wanneer wordt benadrukt dat de keuze voortkwam uit het gedrag van de pesters blijft de zelfmoord altijd de keuze van het slachtoffer zelf.

LEES OOK: ANNEKE’S DOCHTER PLEEGDE ZELFMOORD. “HAAR AFSCHEIDSBRIEF WAS GERICHT AAN DE PESTERS”

Vervolgd 
Maar wellicht is de veroordeling van de jongens uit Flevoland het begin van iets groters. Want hoewel zij officieel niet vervolgd zijn voor de zelfmoord van de 14-jarige scholiere zijn ze nu dus wél bestraft voor smaad en laster. Het bewijs hiervoor werd gevonden in de manier waarop ze over het meisje spraken. Het OM kan niet aantonen dat dit tot de zelfmoord heeft geleid, maar kan het ook niet uitsluiten. Ze willen niet bekend maken of de jongens schoolgenoten waren.

Een maatschappelijk probleem 
De veroordeling is een goed signaal, vindt strafrechtadvocaat Van der Weide. Al zou hij liever zien dat pesten écht strafbaar wordt. “Het is een maatschappelijk probleem. Onder minderjarigen, maar ook onder volwassen. Maar men kan in de sfeer van het strafrecht niets.”

Cultuur 
Pestdeskundige Bamber Delver gelooft juist niet in het strafrechtelijk vervolgen van pesters. Hij merkt dat kinderen en jongeren zich niet laten afschrikken door het feit dat iets al dan niet strafbaar is. Delver in Dit is de dag“Geen kind heeft daar een boodschap aan, geen kind gaat minder pesten. Dat is het doel. Het zit veel dieper in onze cultuur, in de schoolcultuur. Daar moeten we onze aandacht op richten.”

Bron: EO, Omroep Flevoland. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lifehack: bijna lege pot mayonaise? Maak er lekkere vinaigrette mee

Die laatste restjes mayonaise in de pot zijn de ideale basis voor een lekkere, klassieke vinaigrette. Scheelt gedoe met pannenlikkers, vette handen en afwas. Win-win, als je het ons vraagt. Bovendien heb je meteen een pot om de vinaigrette in te bewaren. Even schudden en je hebt een heerlijke dressing die past op elke salade. Bekijk de video voor het recept.

Libelle samen met Calvé

Nodig voor de klassieke vinaigrette:

  • Bijna leeg potje Calvé Licht & Romig
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el rode wijnazijn
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 sjalotje, zeer fijngesneden
  • Peper en zout

Vinaigrette Calvé

Zo maak je het:

  • Schep 1 el grove mosterd in een bijna leeg potje Calvé Licht & Romig
  • Voeg 1 el wijnazijn, 3 el zonnebloemolie en de fijngesneden sjalot toe
  • Voeg peper en zout naar smaak toe en draai het deksel op het potje
  • Schud goed en klaar is je vinaigrette

Oneindig variëren
Met mayonaise kan je een heerlijke dressing maken. Dit kan ook heel goed als je maar een klein beetje mayonaise over hebt. Met dit recept kan eindeloos gevarieerd worden. Denk eens aan een mayonaise-yoghurt-kruidendressing of balsamico-basilicumdressing. Door de mayonaise wordt de dressing lekker vol en romig. En dat met Calvé Licht & Romig, 60% minder vet maar net zo lekker. Voor meer inspiratie klik hier.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo voorkom je schurende dijen met deze hitte

Schurende dijen hebben weinig te maken met je kledingmaat, maar zijn wel heel vervelend. Nu het rokjesseizoen geopend is, is het hoog tijd voor tips om daar wat aan te doen. 

Ben je trouwens benieuwd wat voor jouw figuur de ideale roklengte is? Mart Visser geeft hoogstpersoonlijk antwoord in de video. 

De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je gaat zweten. Dat in combinatie met de wrijving van dijen veroorzaakt dat schurende, branderige gevoel. Dat kan je zomerse humeur goed verpesten. Gelukkig is er wel wat aan te doen.

Babypoeder
Dermatologen hebben 2 tips. Het ene kamp zegt: zorg ervoor dat de boel droog blijft. Zweet voorkom je door babypoeder op je dijen te strooien. Het poeder absorbeert het zweet, waardoor je een stuk minder snel last krijgt van die schurende plekken. Controleer wel even of je huid goed op babypoeder reageert.

Vaseline
Het andere kamp zegt juist: hou de boel vet. Smeer de huid in met vaseline of een zalf die ook wordt gebruikt tegen luieruitslag bij baby’s. Er bestaan ook anti-wrijvingscrèmes die sporters gebruiken op gevoelige plekken.

Het is even ontdekken welke methode het best werkt voor jou, maar dan hoef je in ieder geval niet meer ingewikkeld te doen met broekjes onder je rok of jurk.

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

WIN! Stijladvies & Marie Jo lingerie t.w.v. € 125,-

Een mooie outfit begint bij de juiste lingerie. Dat horen we vaak, maar toch schiet de aanschaf van een nieuwe setje er vaak bij in. Zonde! Want met een mooie bh onder je kleding, voel je je al snel een stuk zelfverzekerder. 

Libelle samen met Marie Jo

Dat de juiste lingerie je outfit helemaal af maakt, weet het make-over team van Fashionchick als geen ander. Elke week helpen zij een vrouw het mooiste in haarzelf naar boven te halen. Ook Mayra, die kleding vooral als nuttig beschouwde, onderging een prachtige transformatie. Inclusief een kleurrijke lingerieset die een vleugje lente toevoegt aan haar nieuwe look.

Stijladvies en een mooi setje

Geïnspireerd geraakt en helemaal zin om jezelf te trakteren op een nieuw setje? Daar kan lingeriemerk Marie Jo je goed bij helpen! Zij geven nu namelijk persoonlijk stijladvies en een lingeriesetje ter waarde van € 125,- weg! Vul snel het formulier in om kans te maken op deze mooie prijs.

WIN! DOE MEE EN MAAK KANS OP STIJLADVIES EN EEN MARIE JO LINGERIESETJE T.W.V. € 125,-

De actie loopt t/m 31 mei.

Marie Jo

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

8 maanden oud meisje overlijdt in stikhete auto nadat vader haar vergeet

Een verschrikkelijk verhaal uit het Ierse Tipperary: een 8 maanden oude baby overleed daar gisteren in een stikhete auto nadat haar vader haar vergat.

Het meisje werd ’s middags aangetroffen in de hete auto nadat ze daar al zo’n 5 uur zou hebben gelegen. De vader van het kindje zou haar naar de opvang brengen, maar vergat dat doordat hij afgeleid werd door een telefoontje. Hij parkeerde zijn auto bij zijn werk en liet het meisje in de auto achter.

Ziekenhuis
Het was een warme dag in Ierland en de temperatuur liep dan ook al snel op in de auto. ’s Middags realiseerde de vader pas dat hij zijn dochtertje was vergeten, maar toen was het al te laat. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht, maar kon daar niet meer gered worden.

Ongeval
Het meisje, Chloe, was het enige kind van het stel. De politie gaat uit van een ongeval en doet geen verder onderzoek.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

 

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien