Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Pinda-allergie voorkomen? Geef baby's juíst pinda's

Geef baby’s geen voedsel dat pinda’s bevat! Dat was jarenlang het advies dat ouders kregen. Maar wat blijkt uit recent onderzoek? Baby’s die al vroeg pinda’s eten, hebben een kleinere kans op een pinda-allergie.

De beruchte pinda-allergie houdt de gemoederen de laatste tijd wel bezig: eerder deze maand was er al een mogelijke behandeling voor pinda-allergie ontdekt door Australische wetenschappers. Sowieso is aandacht voor de allergie gewenst: het aantal pinda-allergieën in westerse landen is de afgelopen tien jaar verdubbeld, en ook in Afrika en Azië duikt de allergie steeds vaker op.

Advertentie

Behandeling
In het Australische onderzoek van eerder deze maand werd een groep kinderen dagelijks behandeld met een dosis pindaproteïne, in combinatie met een probiotica – zogenaamde ‘goede bacteriën’. De dosis van de twee werd langzaam vergroot over een periode van 18 maanden. Aan het einde van het traject kon 80 procent van de kinderen pinda’s eten zonder een allergische reactie te krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen
Pinda-allergieën komen steeds vaker voor en de behandelingen worden ook steeds beter. Maar zo’n allergie voorkómen is natuurlijk helemaal mooi. Dat lijkt nu mogelijk: nieuw onderzoek wijst uit dat baby’s een kleinere kans op een pinda-allergie hebben als ze al vroeg pinda’s eten. De studie werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Risico verlagen
Onderzoekers van het King’s College in Londen onderzochten 640 baby’s die een grotere kans hebben op een pinda-allergie. Dat zijn baby’s die al een ei-allergie of eczeem hebben; 14 procent van hen ontwikkelt namelijk daadwerkelijk een pinda-allergie. Uit dit onderzoek is gebleken dat baby’s die vanaf 11 maanden tot hun 5e levensjaar minimaal 3 keer per week pindaproducten binnen krijgen, het risico op een pinda-allergie met 80 procent verlagen.

Hup, aan de pindakaas
De onderzoekers adviseren ouders dan ook om hun baby’s zodra die vast voedsel kan eten, aan de pindakaas te zetten. Opvallend, aangezien kinderartsen en allergiespecialisten jarenlang het tegenovergestelde adviseerden. Maar het grote vermijden van pinda’s eten is juist de oorzaak van de toename van het aantal allergieën, stelt hoofdonderzoeker Gideon Lack in de Britse krant The Guardian.

Nuance
Net als veel andere onderzoeken over voedsel en allergieën moeten we deze resultaten met de nodige nuance benaderen. Het is niet zo dat ouders hun kinderen nu massaal pinda’s kunnen laten eten. Maar je baby laten wennen aan pindakaas is dus niet gevaarlijk, zoals jarenlang werd gedacht.

Meer weten over pinda-allergie?
De meeste mensen schrikken als iemand aangeeft een pinda-allergie te hebben. “Kan je dan stikken?”, is een veelgestelde vraag. Dat ligt eraan, hoe gevoelig je ervoor bent. Een pinda-allergie is een vorm van voedselallergie waarbij je afweersysteem reageert op het eten van pinda’s. Het komt vaak voor op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een rood gezicht, jeuk rond of in de mond, aan de handpalmen of voetzolen, tranende ogen, niezen en een loopneus zijn maar enkele symptomen van een pinda-allergie.

Bron: The Guardian, Trouw, Gezondheidsnet. Beeld: Peter Kooijman

 

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien