Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Kun je opeens geen pindakaas meer ruiken? Dít kan het betekenen

Vandaag is het Nationale Pindakaasdag: de dag waarop pindakaas extra in het zonnetje staat. En dat mag best wel eens, want pindakaas heeft meer voordelen dan je denkt. Zo zou volgens een belangrijke studie 1 lepel pindakaas al genoeg zijn om te bepalen of patiënten dement worden.

Dit heeft alles met je reukorgaan te maken. Tijdens het onderzoek aan de Universiteit van Florida werd er pindakaas op een lineaal voor de neus van de deelnemers gelegd, op steeds verschillende afstanden.

Advertentie

Reukorgaan
Dit deden de onderzoekers omdat je reukorgaan gelinkt is aan je eerste hersenzenuw. De beschadiging daarvan is een voorteken dat je mogelijk dement wordt.

Goedkoop
De onderzoekers kozen voor pindakaas op aanraden van een student. Volgens Jennifer Stamps is het smeersel een ‘pure geur’, dat betekent dat de hersenen pindakaas alleen herkennen aan de geur. Daarnaast is het goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar.

Neusgat
Patiënten moesten tijdens het onderzoek hun ogen dicht doen, een neusgat sluiten en normaal ademen. De onderzoeker bracht de pindakaas steeds dichter naar de patiënt, tot het moment dat hij of zij het goedje begon te ruiken. Bij de kandidaten met alzheimer bleek dat het linkerneusgat veel meer moeite had om de pindakaas te ruiken dan het rechtergat.

Ziekenhuizen
Onderzoekers willen dat artsen test gaan gebruiken om bij mensen vast te stellen of ze alzheimer hebben. Zo kunnen ziekenhuizen en praktijken met weinig middelen al vroeg bepalen of een patiënt dement wordt. Hoe eerder de ziekte wordt vastgesteld hoe beter doktoren het kunnen behandelen. Hier lees je nog meer over deze bijzondere ontdekking.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Good Housekeeping. Foto: iStock

 

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien