Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Sieraden schoonmaken

Het gebeurt regelmatig. Een leuk sieraad wordt na verloop van tijd vies en vervolgens blijft deze in het sieradendoosje liggen. Dit is erg zonde, vooral omdat sieraden helemaal niet zo moeilijk schoon te maken zijn. Ongeacht het materiaal, het is bijna altijd goed te reinigen.

Kijk wel eerst goed waar de sieraden van gemaakt zijn. Nikkel, goud en zilver moeten op verschillende manieren schoon worden gemaakt. Anders is er kans dat de sieraden beschadigen.

Advertentie

Nikkel schoonmakennikkel oorbel

Sieraden die van nikkel zijn gemaakt zijn meestal te koop bij winkels zoals de C&A, H&M of de Zara. Deze geven snel groen af.

TIP: Van ringen die gemaakt zijn van nikkel krijg je snel een groene band om je vinger heen. Om dit te voorkomen is het mogelijk om aan de binnenkant van de ring een laagje doorzichtige nagellak aan te brengen.

Om sieraden van nikkel schoon te maken gebruik je een warm zeepsopje. Leg het sieraad in het water en maak het voorzichtig schoon met een (oude) tandenborstel. Spoel het sieraad even na en laat het drogen op een theedoek. Maak het na een tijdje even extra droog met een zacht doekje.

Zilver schoonmakenzilveren armband

Zilveren sieraden worden op een geven moment zwart. Dit kan komen doordat het veel is gedragen maar gebeurt ook op natuurlijke wijze. Er zijn meerdere manieren om zilver schoon te maken.

  • Met zilverpoets: Dit is een bekende truc. Zilverpoets is verkrijgbaar bij de drogist. Gebruik een zacht doekje om het sieraad met zilverpoets schoon te maken.
  • Met tandpasta: Gebruik een tandenborstel om met de tandpasta het sieraad schoon te maken. Wrijf het vervolgens schoon met een droge, zachte doek.
  • Met zout en heet water: Wikkel het sieraad in een laagje aluminiumfolie. Maak een mengsel van heet water (ongeveer 60°C) en zout. Leg het sieraad gewikkeld in folie een nachtje in het mengsel. Haal het de volgende ochtend uit het mengsel en de folie en wrijf het sieraad op met een zachte doek.

TIP: Bij het gebruik van heet water en zout moet een ketting met een hangertje apart in folie zijn gewikkeld. Haal dus het hangertje van de ketting af voordat je deze in het mengsel doet.

Goud schoonmakengouden ring

Goud kan op verschillende manieren schoongemaakt worden. Dit is aan te raden als het sieraad er dof uit ziet. Met een goede schoonmaakbeurt word het weer glanzend en ziet het er uit als nieuw.

  • Met ammoniak: Laat gouden sieraden enkele uren weken in een bakje met warm water en een paar druppels ammoniak. Borstel ze vervolgens schoon met een tandenborstel. Probeer niet te dicht bij het bakje te komen. Ammoniak is een schadelijke stof die huid irritatie kan veroorzaken.

LET OP: Deze schoonmaaktechniek kan niet worden gebruikt bij gouden sieraden waar een steentje in zit. Hiermee is er risico dat het steentje los komt.

  • Met groene zeep: Maak een zeepsopje met wat groene zeep. Borstel het sieraad met een tandenborstel en het zeepmengsel. Spoel het af met lauw water en droog het goed met een flanellen doek.

Blijf goed je sieraden schoonmaken. Als je niet zeker bent van je zaak kan je sieraden altijd naar een juwelier brengen om ze schoon te laten maken. Dit geldt niet alleen voor sieraden met een steentje, maar ook oudere en antieke sieraden. Bij de juwelier kunnen ze altijd extra advies geven.

Ontdek hier meer Beauty en Mode advies.

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien