Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Slimme pleister houdt wond in de gaten

Volgend jaar komt er een nieuw soort pleister op de markt. Eentje waar sensoren in zitten die controleren hoe een wond geneest. Handig!

Verplegers kunnen op hun telefoon of tablet zien hoe het gaat met het helen van de wond. De pleisters zijn vanaf 2017 verkrijgbaar voor zieken- en verzorgingshuizen.

Advertentie

 

Draadloze verbinding
In de DermaTrax-pleister zitten allemaal kleine sensoren. Die kunnen een infectie detecteren, de temperatuur van de wond meten en vaststellen hoeveel vocht erin zit bijvoorbeeld. Via een draadloze verbinding worden al deze uitslagen naar de tablet of telefoon gestuurd.

Rustig helen
Zo is het straks niet meer nodig dat patiënten tussentijds, ter controle, hun pleister of verband moeten verwijderen en kan de wond rustig verder helen.

Eindhoven
Het idee achter de pleister is bedacht door het Eindhovense onderzoekscentrum Holst Centre/TNO. Samen met onderzoekers van het Ierse Tyndall National Institute en Fleming Medical werd het verband uiteindelijk ontwikkeld.

Niet duur
En goed nieuws, de DermaTrax wordt niet veel duurder dan de huidige pleisters. “We hebben er slechts een laag aan toegevoegd. Het streven is dat er per pleister slechts 1 euro op de prijs komt”, zegt Jeroen van den Brand van Holst Centre/TNO.

Bron: AD. Beeld: iStock

 

Speel hier de woordzoeker van maandag 17 februari

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien