Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Dit zeggen je appjes over je persoonlijkheid

Wie had dat gedacht: interpunctie in je sms- of app-berichtjes zegt van alles over je persoonlijkheid! Dat hebben wetenschappers ontdekt.

Pak je mobiele telefoon er even bij en bekijk je laatste berichtjes. Eindig jij je zinnen met een punt, uitroepteken of helemaal niets? Dat zegt iets over je karakter, concluderen onderzoekers van de Binghamton University. Zij vroegen een groep studenten om hun oordeel te geven over de personen die appjes hadden gestuurd: in die berichtjes reageerden ze met korte uitspraken (‘yep’ of ‘oké’) op een uitnodiging voor een feestje, met de ene keer wel interpunctie erachter en de andere keer niet.

Advertentie

Punt vs uitroepteken
Wat bleek? Mensen die een punt gebruiken achter hun zinnen, werden als minder oprecht gezien dan personen die geen interpunctie gebruiken. Mensen die een uitroepteken gebruiken, werden juist als oprechter gezien. Dit effect werd alleen gemeten bij berichtjes op mobiele telefoons, en niet bij handgeschreven briefjes.

Sociale context
“Bij sms’jes of appjes mis je de sociale context die je wel hebt bij face-to-face-gesprekken”, legt onderzoeker Celia Kin uit. Je ziet immers geen gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal. “Daardoor is het logisch dat mensen afgaan op de sociale signalen die ze wél voorhanden hebben, zoals emoticons, interpunctie of opzettelijke spelfouten die een emotie uitdrukken.” Zo wordt ‘tuuuuuurlijk’ als een enthousiastere reactie beschouwd dan ‘tuurlijk’. Wil je dus echt helemaal goed overkomen, schrijf dan: ‘tuuuuuurlijk!’

Iedere dag de leukste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Cosmopolitan. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Hoe aardig je ouders ook zijn, op je 22e wil je wel bij ze weg”

dochter

Premium

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), 2 zoons (18 en 15) en katten Lola en Siepie. Deze week wordt ze compleet verrast door haar 22-jarige dochter.

Mijn dochter is een kind van de boemeranggeneratie. Ze ging het huis uit om te studeren, woonde tijdens haar studie op de campus en kwam daarna terug naar het ouderlijk huis. Dat was gezellig, maar het gaf wel een ontzettende rommel. Ja, mijn zoons zijn ook slordig, maar die hebben tenminste elk maar 2 paar schoenen om rond te laten slingeren. Mijn dochter heeft er 40. Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien