Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Dit zeggen je appjes over je persoonlijkheid

Wie had dat gedacht: interpunctie in je sms- of app-berichtjes zegt van alles over je persoonlijkheid! Dat hebben wetenschappers ontdekt.

Pak je mobiele telefoon er even bij en bekijk je laatste berichtjes. Eindig jij je zinnen met een punt, uitroepteken of helemaal niets? Dat zegt iets over je karakter, concluderen onderzoekers van de Binghamton University. Zij vroegen een groep studenten om hun oordeel te geven over de personen die appjes hadden gestuurd: in die berichtjes reageerden ze met korte uitspraken (‘yep’ of ‘oké’) op een uitnodiging voor een feestje, met de ene keer wel interpunctie erachter en de andere keer niet.

Advertentie

Punt vs uitroepteken
Wat bleek? Mensen die een punt gebruiken achter hun zinnen, werden als minder oprecht gezien dan personen die geen interpunctie gebruiken. Mensen die een uitroepteken gebruiken, werden juist als oprechter gezien. Dit effect werd alleen gemeten bij berichtjes op mobiele telefoons, en niet bij handgeschreven briefjes.

Sociale context
“Bij sms’jes of appjes mis je de sociale context die je wel hebt bij face-to-face-gesprekken”, legt onderzoeker Celia Kin uit. Je ziet immers geen gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal. “Daardoor is het logisch dat mensen afgaan op de sociale signalen die ze wél voorhanden hebben, zoals emoticons, interpunctie of opzettelijke spelfouten die een emotie uitdrukken.” Zo wordt ‘tuuuuuurlijk’ als een enthousiastere reactie beschouwd dan ‘tuurlijk’. Wil je dus echt helemaal goed overkomen, schrijf dan: ‘tuuuuuurlijk!’

Iedere dag de leukste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Cosmopolitan. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien