Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Stracotta

Ragù is dan wel de meest bekende stootpot uit de Italiaanse keuken, er zijn heel wat meer stoofpotten die meestal luttele uurtjes op de stoof staan te pruttelen voor het beste resultaat. Vlees, wild, gevogelte, maar ook vis -hetzij korter- worden zo botermals gegaard. Een scheutje azijn, een glas wijn of kneepje citroensap helpen daarbij een handje.

In de stoofpot van vandaag worden magere runderlappen gestoofd in Chianti, de rode wijn uit de streek ten zuiden van Florence in Toscane. Deze wijn bestaat voor minimaal 70% uit de Sangiovese-druif, die de wijn een redelijk stevige structuur. Dito is het resultaat van deze lekkere stoofpot.

Advertentie

Overigens kun je het gerecht ook maken met een andere rode wijn zoals bijvoorbeeld de Barolo: stracotto di manzo al Barolo. Barolo is een stevige rode wijn uit Piëmonte. Barolo hoort tot de beste Italiaanse wijnen. De wijn is gemaakt van de nebbiolo druif die voor flink wat tannines zorgt. Een Barolo laat zich daarom het best op wat rijpere leeftijd drinken.

Stracotto di manzo al Chianti, voor 4 personen:

600 gram magere runderlappen
2-3 el olijfolie
2 rode uien, grof gesnipperd
1 takje rozemarijn
1/2 bouillontablet
1 blik tomatenblokjes à 400 ml
3 dl Chianti
peper uit de molen

Dep de runderlappen droog met keukenpapier en bestrooi ze met weinig zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak de runderlappen aan. Neem het vlees uit de pan en fruit de ui. Voeg het vlees weer toe met het takje rozemarijn, het bouillontablet, het blik tomatenblokjes en de Chianti en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de runderlappen afgedekt in 2-3 uur zachtjes gaar. Geef er in boter met knoflook gestoofde spinazie als contorno bij.

Eerder verschenen op VrouwOnline

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien