Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Veilig zonnebanken

Zo verleidelijk, maar oh zo schadelijk.

Even een zonnestraaltje meepakken voordat de zomer écht begint. Voor veel vrouwen is het de gewoonste zaak van de wereld om dan naar de zonnebank te gaan.

Advertentie

Nu blijkt dat de meerderheid van de tienermeiden niet meteen zou stoppen met zonnen onder de zonnebank als ze wéten dat de zonnebank schade aan je huid aanricht. Eén op de tien meiden zegt zelfs dat het ze niet uitmaakt als er een risico op een huidziekte is. En meer dan de helft van de meiden gebruikt niet eens bescherming bij het zonnebanken. Er wordt alleen af en toe wat op de huid gesmeerd als ze er sneller bruin door worden. De gevaren van zonnebanken worden dus duidelijk onderschat…

Maar zo kan het ook!
Naar de zonnebank gaan hoeft helemaal niet schadelijk te zijn. Als je maar de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Begin natuurlijk niet te fanatiek, want van één keertje zonnebanken wordt je echt niet zo bruin. Daarom geven je een aantal tips om op een veilige manier het optimale uit je zonnebankkuurtjes te halen:

Smeren, smeren, smeren
Ook al verbrand je niet snel, zowel onder de zon als onder de zonnebank droogt je huid uit en veroudert je huid sneller. Er zijn talloze crèmepjes en lotions om je huid in de goede conditie te houden en je tegen de UV-straling te beschermen. Weet je niet bij welke je moet beginnen? Hier vind je een paar suggesties:


Zon met mate
Een zonnebankkuur bouw je langzaam op. Een zonnebrandcrème is geen garantie om onbeperkt te kunnen gaan zonnen. Je huid moet elke keer herstellen, dus het is belangrijk dat je tussen twee behandelingen minstens 48 uur niet gaat zonnen.

Let op jezelf
De zonnebank in de zonnestudio wordt aangepast aan jouw huid. Niet iedereen kan even lang en met dezelfde sterkte van de UV-lampen onder de zonnebank gaan liggen. Op de zonnebank zit een timer die stopt wanneer je er lang genoeg onder hebt gelegen. Vertrouw niet alleen op deze timer, maar luister naar je lichaam. Voel je bijvoorbeeld je huid prikken, stop dan gelijk met zonnen.

Medicijnen
Het kan zijn dat sommige medicijnen zorgen voor overgevoeligheid voor UV-straling. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter van je medicijn, voordat je onder de zonnebank duikt. Ook bepaalde parfums en make-up kunnen zorgen voor een huidreactie of irritatie.

Het brilletje
In een zonnebankstudio krijg je een UV-brilletje om mee te zonnen. Veel mensen zijn geneigd deze opzij te leggen, want wie wilt er nou van die witte kringen om zijn of haar ogen? Maar toch is het verstandig het brilletje te dragen, want het UV-licht kan zorgen voor allerlei oogaandoeningen, zoals sneeuwblindheid, lasogen en staar.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien