Verbetert cacao je geheugen?

Leuk nieuws voor wie niet van de warme chocolademelk kan afblijven: onderzoek wijst uit dat cacao het geheugen ten goede komt! Wetenschappers zijn er namelijk achter gekomen dat de flavanolen, een bekende anti-oxidant in cacaobonen, het cognitieve vermogen van ouderen kan verbeteren.
Het onderzoek
Voor het onderzoek werden 37 participanten in de leeftijd tussen de 50 en 60 jaar in twee groepen verdeeld. Over een periode van drie maanden dronken zij dagelijks een speciaal cacaodrankje met daarin flavanolen, een bekend anti-oxidant in cacaobonen. In het drankje van de ene groep zat 900mg flavanolen en in de ander 10mg. Deze anti-oxidant staan er onder andere om bekend dat het een positief effect heeft op de gezondheid van het hart.
Cacao positief effect
Uit het onderzoek bleek dat na de drie maanden het geheugen van de ouderen, die het cacaodrankje met de hoge dosis dronken, aanzienlijk beter was. Als een participant voorafgaand aan het onderzoek het geheugen had van een typische 60-jarige, had diegene na het onderzoek het geheugen van een 30- of 40-jarige!
Waar het dus op neerkomt is dat de flavanolen een positief effect hebben op het geheugen naarmate je ouder wordt. De reden hiervoor is dat de anti-oxidant de bloedtoevoer naar een gedeelte van je hersenen, dat vaak wordt aangetast naarmate je ouder wordt, verbetert. Flavanolen lijken het verouderingsproces dus tegen te kunnen gaan.
Iedere dag cacao?
Helaas betekent dit niet dat je geheugen verbetert wanneer je iedere dag een stuk chocolade eet of chocolademelk drinkt. De hoeveelheid flavanolen in een stukje chocolade komt namelijk niet overeen met de hoeveelheid die de ouderen dronken. Maar toch heb je wel een goed excuus om te genieten van een lekkere chocolademelk met marshmallows!
bron: telegraph.co.uk