Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Eerste baby achtergelaten in vondelingenkamer

Voor het eerst sinds de oprichting in 2014 is de vondelingenkamer gebruikt. Een jonge vrouw heeft haar pasgeboren baby achtergelaten bij de vrijwilligers van de stichting Beschermde Wieg in Groningen.

De moeder belde de noodlijn van de stichting toen ze weeën kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag. Een verloskundige hielp haar bij de bevalling en meteen na de geboorte werd het kindje ondergebracht bij een crisispleeggezin.

Advertentie

Op straat 
Barbara Muller, oprichter van stichting Beschermde Wieg, is blij dat de jonge moeder bij hen heeft aangeklopt. “Anders had ze het kindje op straat te vondeling gelegd”, zegt ze tegen Metro. In een interview met Libelle vertelt Muller over de reden achter haar initiatief. “Sinds de geboorte van mijn 2 dochters Eva en Feline kan ik niet meer tegen kinderleed. De twinkeling in hun ogen, daar heeft ieder kind recht op. Dat werd mijn missie.”

LEES OOK: AFSCHUWELIJK: HOND BIJT 3 DAGEN OUDE BABY DOOD

Puzzelstukje
In de vondelingenkamer kan de moeder anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten. Ook kan ze afscheid nemen. In het bedje ligt een envelop met daarin een uniek puzzelstukje, waarmee ze later kan bewijzen dat ze de biologische moeder is als ze zich binnen 6 maanden bedenkt. In die periode is de baby nog niet officieel afgestaan ter adoptie.

In het ziekenhuis 
Muller opende de afgelopen jaren vondelingenkamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch. Ook in het Isala Ziekenhuis in Zwolle zal dit jaar een kamer geopend worden. Dit zorgde voor de nodige kritiek uit de politiek, omdat het bij wet verboden is om een kind te vondeling te leggen.

Ingrijpen 
Het openen van een vondelingenkamer is hierdoor automatisch ook verboden. Muller hoopt dan ook dat de politiek zal ingrijpen. “Een moeder die haar baby veilig en anoniem achterlaat mag niet langer bestraft blijven”, vindt zij.

LEES OOK:

Bron: Metro, Isala Klinieken, Beschermde Wieg. Beeld: iStock 

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien