Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Eerste baby achtergelaten in vondelingenkamer

Voor het eerst sinds de oprichting in 2014 is de vondelingenkamer gebruikt. Een jonge vrouw heeft haar pasgeboren baby achtergelaten bij de vrijwilligers van de stichting Beschermde Wieg in Groningen.

De moeder belde de noodlijn van de stichting toen ze weeën kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag. Een verloskundige hielp haar bij de bevalling en meteen na de geboorte werd het kindje ondergebracht bij een crisispleeggezin.

Advertentie

Op straat 
Barbara Muller, oprichter van stichting Beschermde Wieg, is blij dat de jonge moeder bij hen heeft aangeklopt. “Anders had ze het kindje op straat te vondeling gelegd”, zegt ze tegen Metro. In een interview met Libelle vertelt Muller over de reden achter haar initiatief. “Sinds de geboorte van mijn 2 dochters Eva en Feline kan ik niet meer tegen kinderleed. De twinkeling in hun ogen, daar heeft ieder kind recht op. Dat werd mijn missie.”

LEES OOK: AFSCHUWELIJK: HOND BIJT 3 DAGEN OUDE BABY DOOD

Puzzelstukje
In de vondelingenkamer kan de moeder anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten. Ook kan ze afscheid nemen. In het bedje ligt een envelop met daarin een uniek puzzelstukje, waarmee ze later kan bewijzen dat ze de biologische moeder is als ze zich binnen 6 maanden bedenkt. In die periode is de baby nog niet officieel afgestaan ter adoptie.

In het ziekenhuis 
Muller opende de afgelopen jaren vondelingenkamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch. Ook in het Isala Ziekenhuis in Zwolle zal dit jaar een kamer geopend worden. Dit zorgde voor de nodige kritiek uit de politiek, omdat het bij wet verboden is om een kind te vondeling te leggen.

Ingrijpen 
Het openen van een vondelingenkamer is hierdoor automatisch ook verboden. Muller hoopt dan ook dat de politiek zal ingrijpen. “Een moeder die haar baby veilig en anoniem achterlaat mag niet langer bestraft blijven”, vindt zij.

LEES OOK:

Bron: Metro, Isala Klinieken, Beschermde Wieg. Beeld: iStock 

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien