Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Vrije tijd? Dat is voor vrouwen iets anders dan voor mannen

Vrij is vrij, zou je zeggen. Maar uit onderzoek blijkt nu dat vrouwen dit heel anders ervaren dan mannen. En dat heeft vooral met de kinderen te maken.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ontdekte dat de tijd die we aan onszelf besteden meer versnipperd is dan bij mannen. Een deel van de vrije uren besteden we aan het huishouden of het zorgen voor anderen.

Advertentie

Tussendoortje 
Wil Portegijs, onderzoeker van het SCP, legt het uit: “Vrouwen worden steeds onderbroken in hun vrije tijd. Kinderen hebben van alles tussendoor bijvoorbeeld, of er moeten nog even wat huishoudelijke klusjes gedaan worden.”

LEES OOK: VROUWEN HEBBEN ÉCHT MEER SLAAP NODIG DAN MANNEN 

Gejaagd gevoel 
Vrije tijd en werk lopen voor ons dus meer door elkaar. Hierdoor velen we ons gejaagder en drukker, terwijl manlief de vrije uren na werktijd vaker invult met het doen van leuke dingen (met of zonder de kinderen).

LEES OOK: MET DEZE 5 KLEINE AANPASSINGEN BEN JE (BIJNA) ALTIJD ONTSPANNEN 

De oplossing 
Het is duidelijk: we doen iets verkeerd. Maar hoe zorgen we dat onze vrije tijd ook écht als vrij voelt? Volgens Portegijs is de oplossing simpeler dan je denkt. “Voel je eens niet zo verantwoordelijk en probeer met je partner een duidelijke taakverdeling te maken. De een mag op dinsdagavond precies doen wat-ie wil, de ander op woensdagavond”, stelt ze voor.

Bron: SCP, NOS. Beeld: iStock 

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien