Queen-Musical ‘We Will Rock You’: tot € 15,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Wat houdt een zorgverzekering in?

Tot 1 januari heeft iedereen de tijd om van zorgverzekering te wisselen. Hoewel we dit ieder jaar kunnen, blijft het toch lastig. Elk jaar verandert namelijk de basis- én aanvullende verzekering en hanteren verzekeraars ook nog eens verschillende premies. Dit alles maakt overstappen niet gemakkelijk. Wat is nu precies wat en waarom zijn er prijsverschillen? Wij zochten het voor je uit!

Advertentie

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is bij de wet verplicht een basisverzekering te hebben. Deze verzekering dekt de standaardzorg zoals medicijnen, ziekenhuis en huisarts. Wat er precies binnen de basisverzekering wordt vergoed, is vastgesteld door de Rijksoverheid en dit pakket is bij elke verzekeraar gelijk. Verzekeraars zijn verplicht iedereen voor de basiszorg te accepteren.

Verschillende polissen

Ondanks de vaste dekking, bieden verzekeraars verschillende polissen aan. Dit heeft te maken met de zorgkeuze en de manier waarop de declaratie van zorgkosten is geregeld. Zo kun je bijvoorbeeld niet bij elke polis zelf een zorgverlener (bijvoorbeeld ziekenhuizen en huisartsen) kiezen. Dit zijn de drie meest gangbare polissen:

 • Restitutiepolis
  Bij een restitutiepolis heeft de verzekerde recht op een vergoeding van zorg. Je kiest zelf de zorgverlener en betaalt de rekening eerst ook zelf. De nota’s en kosten zijn vervolgens te declareren bij de zorgverzekeraar. Voordeel is dus dat je zelf beslist waar je je laat behandelen.
 • Naturapolis
  Met een naturapolis heb je recht op zorg, maar kun je alleen terecht bij zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft. Als je een zorgverlener kiest die op de lijst staat, worden de kosten door de verzekeraar rechtstreeks betaald. Als er wordt gekozen voor een aanbieder waarmee de verzekeraar geen contract heeft, bestaat de kans dat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt.
 • Combinatiepolis
  Zoals de naam al zegt, wordt bij de combinatiepolis de restitutie- en de naturapolis gecombineerd. Bij deze polis kies je zelf de zorgverlener. Een deel van de kosten wordt rechtstreeks betaald door de verzekeraar en het andere deel kun je declareren. Welke delen rechtstreeks worden betaald, verschilt per zorgverzekeraar.

Wat kost een basisverzekering?

Hoewel de basisverzekering een vaste dekking kent, betaalt niet iedereen dezelfde premie. Hier zijn zorgverzekering kiezen twee redenen voor:

 1. Keuze voor het eigen risico
  In 2017 bedraagt het verplicht eigen risico (waarschijnlijk) €385,- maar dit is vrijwillig te verhogen tot een maximum van €885,-. Hoe hoger je eigen risico, des te minder premie je betaalt.
 2. Zorgkeuzemogelijkheden
  Zoals blijkt uit de verschillende polissen verschilt de zorgkeuzemogelijkheid. Hoe meer keuze, hoe hoger de premie. Zo is de premie van de restitutiepolis hoger dan van de naturapolis.

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering is, zoals de naam al zegt, een aanvulling op het basispakket. In de basisverzekering is namelijk alleen de noodzakelijke zorg opgenomen, maar dit is voor veel mensen onvoldoende. Voorbeelden van aanvullingen zijn anticonceptie, tandheelkunde en alternatieve geneeswijzen. Het is niet verplicht en voor verzekeraars geldt geen acceptatieplicht. Verzekeraars kunnen dus een aanvulling weigeren of alleen tegen bepaalde voorwaarden accepteren.

In tegenstelling tot bij de basisverzekering bepalen verzekeraars bij de aanvullende verzekering zélf de dekking. In de polisvoorwaarden staat wat de verzekeraar precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Hierin is ook te lezen welke behandelingen worden vergoed en of er een eigen bijdrage voor nodig is. Deze elementen kunnen namelijk erg verschillen per verzekeraar. Raadpleeg dus altijdzorgverzekering de polisvoorwaarden!

Kies de juiste zorgverzekering

Elk jaar veranderen niet alleen de premies en voorwaarden, maar ook je eigen zorgplaatje. Het is daarom verstandig te kijken welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Gebruik hiervoor de onafhankelijke zorgvergelijker van Libelle.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien