Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

We zitten met z'n allen veel te veel (en niet alleen op het werk)

Op kantoor kom je er bijna niet onderuit, maar toch doe je er verstandig aan eens kritisch te kijken naar hoeveel uur jij eigenlijk – en waarschijnlijk achter elkaar – zit op een dag.

Het Diabetes Fonds en het Kenniscentrum Sport merken op dat de meeste Nederlanders met een ‘zittend beroep’ zich onvoldoende bewust zijn van de gezondheidsrisico’s die met dat zitten gepaard gaan.

Advertentie

10 uur zitten 
Een fulltime werknemer zit gemiddeld ruim 4 uur per dag achter zijn of haar computer. Maar in sommige beroepen kan dat oplopen tot 7 uur en over een hele dag bekeken is 10 uur geen uitzondering. Want naast onze werkdag, zitten we vervolgens ook weer in de auto of de trein naar huis en thuis aan tafel of op de bank. “Waar je ook komt, je krijgt als eerste een zitplaats aangeboden. Of het nu bij de huisarts is, je gebruik maakt van het openbaar vervoer of naar een verjaardag gaat”, aldus Peter-Jan Mol, adviseur bij Kenniscentrum Sport.

LEES OOK: IS ZITTEN HET NIEUWE ROKEN?

Omslag maken
Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds geeft aan dat er met name op de werkvloer veel winst te behalen is, maar dat er wel een omslag gemaakt moet worden. De problemen van lang achter elkaar zitten worden volgens het fonds nu nog ernstig onderschat, terwijl eerdere onderzoeken al uitwezen dat lang zitten even slecht is als roken. Daarom is het belangrijk dat werkgevers het hun werknemers zo gemakkelijk als mogelijk maken om een omslag te maken: statafels om aan te werken en bureaufietsen (een soort hometrainers!) om in beweging te blijven. “Mensen moeten verleid worden hun gedrag aan te passen”. En dat begint bij een werkomgeving waarin mensen niet raar opkijken als iemand opeens gaat stáán werken.

Wat vind jij… lijkt het je wel wat om (deels) staand te werken en zie je zo’n bureaufiets wel zitten?

LEES OOK:

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien