Week van de Schol

Schol is een van de meest gevangen vissoorten van Nederland. Toch komt de vis niet in de top 10 van meest gegeten vissoorten voor. En dat terwijl het zo’n lekkere en makkelijke vis is waar ook goed mee gevarieerd kan worden. Echt, iedereen kan schol klaarmaken.
Niet onverdiend staat schol deze week daarom extra in de spotlights in de Week van de Schol. Kijk alvast eens op www.scholrecepten.nl voor leuke informatie, lekkere recepten én een prijsvraag waarmee je eenvoudig kans maakt op een een verrassingspakket.
Je herkent deze platvis eenvoudig aan zijn bruine huid met oranje-rode stippen. Schol is een heel simpele vis die zich op veel verschillende manieren lekker laat bereiden. Uiteraard bakken in wat roomboter maar schol kun je ook stomen, stoven, frituren en pocheren. Bakken in de oven en roosteren in de grillpan of op de barbecue zijn bij mij favoriet.
Scholvlees is mooi blank, heel mager en heerlijk vol van smaak. Wat willen we nog meer, een beetje zon misschien? Dat krijgen we als we onze weermensen mogen geloven eind deze week weer. Anders gaat dit lekker scholletje gewoon in de grillpan hoor.
Gegrilde scholfilet met peterseliedressing, voor 4 personen:
600 g scholfilet
3 el olijfolie
sap van 1 limoen
versgemalen citroenpeper, fijn zeezout
peterseliedressing:
1/2 bosje verse peterselie, zonder steeltjes
1 teentje knoflook
1 dl olijfolie extra vierge
sap van 1 limoen
Spoel de vis af onder koud water en dep ze goed droog met keukenpapier. Klop de olijfolie door het limoensap. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrijk de schollen ermee. Laat even intrekken (het visvlees wordt steviger door het limoensap). Maak intussen de peterseliedressing door alle ingrediënten met de hakmolen van je staafmixer te mengen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Klem de scholfilets in visklemmen en rooster de vis boven een gloeiende barbecue aan beide kanten in ca. 4-5 minuten net gaar zodat het visvlees lekker sappig blijft. Lepel wat dressing over de warme vis en serveer de rest er apart bij.
ps. Geniet nu volop maar laat schol in zijn paaiperiode van januari t/m maart even met rust. Hij is dan bovendien lang niet zo lekker.
Eerder verschenen op VrouwOnline