Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

"Weg met het Engels in ons Nederlands"

Weg met het woord ‘e-mail’, dat moet gewoon e-post zijn! En een legging is een maillotbroek. Dat vindt Jan Roukens van de Stichting Nederlands, die strijdt tegen de ‘verengelsing’ van de Nederlandse taal.

We worden met Engelse woorden belaagd, vindt de Belgische Jan. “Kijk naar de evolutie van het befaamde Eurovisiesongfestival. Eens begonnen als een etalage voor de verscheidenheid van Europese liedculturen. Nu is het een hutspot van bijna uitsluitend Engelstalige producten van de internationale muziekmarkt.”

Advertentie

Aftersun vs nazonmiddel
Volgens Jan bevat onze taal maar liefst 7.000 ‘overbodige’ Engelse woorden. Zo vindt hij dat aftersun ‘nazonmiddel’ zou moeten heten, moeten we updaten ‘actualiseren’ noemen, en een hometrainer ‘kamerfiets’. “Veel Engels in je taal verstoort klank en ritme”, vertelt Jan aan Metro. “Of zoals cabaretier Herman Finkers het zei: Het maakt het Nederlands zielloos.”

LEES OOK: PIEPSCHUIM EN HAGELSLAG: ENGELSTALIGEN LACHEN OM NEDERLANDSE WOORDEN

Dode taal
Jan is bang dat steeds meer Nederlandse woorden in de toekomst zullen worden vervangen door Engelse. “Het Nederlands is feitelijk al een dode taal voor veel wetenschappelijke en technische vakgebieden”, waarschuwt hij. “Wij proberen verkwijning te voorkomen, maar het zijn politici die het Nederlands uiteindelijk moeten redden.”

Week van het Nederlands
Dinsdag brengt de Stichting Nederlands een boekje uit met Engelse termen en hun Nederlandse alternatieven: Op en top Nederlands. Het verschijnen van dit nieuwe boekje valt samen met de Week van het Nederlands, die vanaf morgen t/m 17 oktober plaatsvindt.

Bron: Metro. Beeld: iStock.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien